Autor Zpráva
jirka3
Profil *
Dobrý den, jak co nejjednodušeji vypsat hodnotu ze seznamu v PHP? Něco jako excelovská funkce SVYHLEDAT... Př.: Zadám počet kilometrů a potřebuju vytáhnout cenu jízdného na tento kilometr ze seznamu. Díky za pomoc.
Alphard
Popis problému není moc detailní, vycházím z excel-navod.fotopulos.net/svyhledat.html a trochu hádám.
Nejbližší věc, co mě napadá, je základní práce s polem, něco jako
1$list = [
2    'red' => '#f00',
3    'green' => '#0f0',
4    'blue' => '#00f',
5];
6echo 'Vybrana barva: '.$list['green'];
$list = [
    'red' => '#f00',
    'green' => '#0f0',
    'blue' => '#00f',
];
echo 'Vybrana barva: '.$list['green'];

Jestli to nevyhovuje, buďte konkrétnější.
jirka3
Profil *
Tak já se to pokusím ještě lépe vysvětlit: Mám seznam kilometrů a k tomu i cenu za tento projetý počet kilometrů. Uživatel napíše do okna kilometr a já potřebuju vytáhnout z tohoto seznamu cenu, čili když napíše 6 km, potřebuju vytáhnout, že to stojí např. 14 Kč.
Alphard
To co popisujete je prakticky totéž, co jsem uvedl v [#2]. V poli budou čísla a pak se vytáhnout podle indexu (tj. hodnoty zadané uživatelem).
Spíš mě ale překvapujete celkový návrh, to máte seznam pro 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, ... km? Nebylo by lepší násobit zadaný počet kilometrů nějakým koeficientem?
jirka3
Profil *
To bylo první, co mě napadlo, ale je to tarif Českých drah, ten má pro 1 projetý km nastaveno 10 Kč, pro 600 a víc např. 805 Kč. Je to snad nějaký kvadratický vzorec, kterýmu nerozumím, kadopádně se ten koef u každýho kilometru navíc o něco zmenší.
petr 6
Alphard:
Nebylo by lepší násobit zadaný počet kilometrů nějakým koeficientem?
Vzhledem k tomu, jak málo informací o zadání máme, můžeme předpokládat i to, že závislost mezi cenou a počtem ujetých kilometrů vůbec nemusí být lineární. Nicméně pokud pro tuto závislost vzorec existuje, tak bych ho použil.

jirka3:
Tak já se to pokusím ještě lépe vysvětlit: Mám seznam kilometrů a k tomu i cenu za tento projetý počet kilometrů.
Zkus vysvětlit, kde máš ten seznam. V souboru? V jakém formátu? V tabulce v databázi?
jirka3
Profil *
Nikde, ten čeká na zabudování, ale hodlám ho dát do souboru .php. Asi přes pole, díky.
Keeehi
jirka3:
Pokud na to existuje vzorec, použij vzorec. Pokud takový vzorec nezvládneš sestavit sám budeš nám muset mnohem přesněji popsat pro jaké vodnatý má výsledek nabývat jakých hodnot a jak se to má chovat mezi mezemi. Na nějakém matematickém fóru ti taky budou schopni s tímto poradit.
mimochodec
Nechci vám do toho mluvit, ale k té představě o linearitě nebo vůbec nějakém výpočtu: zkuste někdy otevřít nějaké podklady od nějaké pojišťovny, banky nebo třeba státní instituce. Tohle prostě není otázka matematiky, ale jednoduchého pole. Jirkovi se patrně bude hodit http://php.net/manual/en/function.each.php
Nebo http://php.net/manual/en/function.array-search.php
Toto vlákno je staré, již dlouho do něj nikdo nepřispíval.

Informace a odkazy zde uváděné už nemusejí být aktuální. Nechcete-li řešit zde uvedenou konkrétní otázku, založte si vlastní vlákno, nepište do tohoto. Vložíte-li sem nyní příspěvek, upoutáte pozornost mnoha lidí a někteří z nich si jen kvůli vám přečtou i všechny předcházející příspěvky. Předpokládáte-li, že váš text skutečně bude hodnotný, stiskněte následující tlačítko:

Běda vám, jestli to bude blábol.

0