Autor Zpráva
mardon
Profil
Chtěla bych si napsat vlastní primitivní PHP MVC framework. Dporoučíte někdo kvalitní tutoriál. V googlu jich najdu spoustu,ale chtěla bych si od zkušenějších nechat doporučit.

Díky
Dan Charousek
Profil
Když jsem se učil MVC, tak mi hodně pomohl video tutorial na youtube od uživatele Jream. Do youtube stačí napsat Jream MVC.
mardon
Profil
Dan Charousek:
Ano ten znám, je ale staršího data tak jsem si říkala , jestli je stále aktuální
Alphard
Profil
Osobně bych se do psaní vlastního řešení nehrnul. Bude to skutečně primitivní a bude tam mnoho chyb. Lepší je seznámit se s nějakým existujícím frameworkem.
Člověk si udělá jasnou představu, jak má systém fungovat a třeba narazí i na některé věci, které by chtěl řešit jinak a začně je předělávat. Tím se plynule přesune od učení do tvoření i bez tutoriálu.
mardon
Profil
No tak nějaké frameworky již používám a zdají se mi až moc komplexní. Chtěla jsem si napsat něco opravdu jednoduchého a vyzkoušet si tak základní postupy a principy, abych do hloubky pochopila co vše mi již hotové frameworky poskytují.
Alphard
Profil
K vytvoření si představy, jak mvc funguje, by měly stačit i starší články. Ta nejpodstatnější věc je, že se rozparsuje adresa vstupního požadavku a na jejím základě se dynamicky vytvoří instance správného controlleru a zavolá se správná metoda = akce. Tohle je v nejjednodušší podobě script na 10 řádků, vše ostatní je jen omáčka.

Stále si nemyslím, že má smysl ztrácet čas psaním vlastního primitivního řešení.
mardon
Profil
Dobrá tedy, jaký framework by jste mi vy dopručil pro studim?
Alphard_
Profil *
Tohle je složitá otázka, záleží na preferencích. Moje subjektivní rada je Nette nebo Symfony. Kdyby bylo cílem získat práci v zahraničí, bude lepší Symfony.
mardon
Profil
Alphard:


NO právě Symfony mi přijde hodně komplexní a jako samouk, preferuji něco, kde najdu hodně free tutoriálů a oba dva vámi doporučené framewroky, mi právě z tohoto důvodu dělali dost problém.
Tomáš2
Profil *
mrkni na Fat-free github.com/bcosca/fatfree, možná to je přesně co hledáš pro naučení se pár paradigmat.
Dan Charousek
Profil
mardon:
Já osobně bych vytvoření vlastního frameworku doporučil. Člověk si udělá ucelenou představu o tom, jak co funguje a lépe se mu poté učí složitější frameworky jako je nette, symfony, aj.
Já třeba svůj původem didaktický mini-framework používám i na komerčních projektech, které nevyžadují příliš rozsáhlou funkcionalitu.
Myšlenka MVC, která je naznačena v tutorialu, který jsem zmiňoval je postačující.
Schmutzka
Profil
Jak jsi nakonec dopadla?
Tomáš123
Profil
Vyhoďte to niekto, prosím... Mmm
Dan Charousek
Profil
Tomáš123:
Vyhoďte to niekto
Proč?
Tomáš123
Profil
Dan Charousek:
Denným programom na iných fórach sú témy typu: „Viem HTML, CSS a JS. Čo sa mám učiť ďalej?“. A ako to končí? Pár ľudí tam vpíše svoje odpovede. Po dvoch týždňoch, štyroch mesiacoch ani roku by nemalo význam pýtať sa ako to nakoniec dopadlo. Väčšinou to dopadlo spolu s poslednou odpoveďou.

Podobne vnímam aj toto vlákno. Niekomu sa v hlave zrodil nápad, dostal pár nejednotných odpovedí, nakoniec bol presvedčený voliť inú cestu a viac sa o ňom nepočulo. Ako to, asi, mohlo dopadnúť?

Po štyroch mesiacoch tu na takýto príspevok nikto neodpovie... Z príspevkov autora v kontajneri mám dôvod predpokladať, že iba chce odkázať na Facebook.

Mardon síce bola aktívna pred 10 dňami, ale je pravdepodobné, že nestihne prísť skôr ako toto vlákno zapadne. Potom už novú reakciu vo vlákne ťažšie zbadá.
mardon
Profil
Dan Charousek: Dopadlo to tak, že jsem se do toho pustila( ze studijních dúvodů). Potrénovala jsem si nějaké věci a tím jsem skončila. Když pitřebuji použít fw používám Laravel (zvažovala jsem i Symfony, ale to mi připadlo těžší na učení). Momentálně si programuji e-shop ale bez fw. Takže by mě zase zajímalo zda někdo programuje v OOP v PHP bez použití framewrku a jakou má pak strukturu projektu jaké používá knihovny apod.
Fisir
Profil
Reaguji na mardona:
by mě zase zajímalo zda někdo programuje v OOP v PHP bez použití framewrku a jakou má pak strukturu projektu jaké používá knihovny apod.
Já nepoužívám žádný framework a v poslední době, kdy jsem začal pracovat na více projektech (které vyvíjím opravdu pořádně a na kvalitě a návrhu kódu si dávám záležet) současně, jsem došel k výsledku, že stejně určité části potřebuji ve všech projektech (router, autoloader, věci pro dependency injection, …). Postupně mě přestalo bavit kopírovat už hotové kusy kódu z jednoho projektu do druhého, a tak jsem si vytvořil takový pseudo-mini-framework, skládající se z Composer balíčků (každý zvlášť pro ten router, autoloader a další) jednotlivých zobecněných komponent (což mi nadále pomohlo rozvinout své znalosti OOP, protože jsem ty balíčky musel udělat tak, aby nebyly závislé na určitém prostředí, ve kterém původní projekt běží).
mardon
Profil
Fisir:
podrobnější strukturu můžu někde viděT? Uvažovala jsem podobně využít composeru a packagist, používáš šablony?
Fisir
Profil
Reaguji na mardon:
O šablonách v Composeru nic nevím, takže asi ne. Packagist používám pouze pro stažení PHPUnit, jinak si své balíčky nahrávám na vlastní Composer repozitář. Přesněji řečeno pushnu do Git repozitáře, ten upozorní continuous integration server, který spustí testy a v případě úspěchu provede update Composer repozitáře.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: