Autor Zpráva
jefitto44
Profil
Ahojte,
rozhodol som sa, že sa idem naučiť poriadne pracovať s niektorým FW, keďže doteraz som pracoval iba s Laravelom a ten mi nevyhovuje.
Potom som ešte videl nainštalovaný nette, ale ten ma nijako neoslovil a príde mi kapičku old-school. Hej a asi tri hodiny som videl Yii...

Rozmýšľam nad CodeIgniterom, videl som síce o ňom iba jedno 13 minútové video, ale vyzerá zatiaľ pre mňa najschopnejšie.
Ide mi o to, aby to bolo MVC, viacmenej moderné a aby to už v sebe malo veci ako autentifikáciu a podobné srandy. Najviac zo všetkého však chcem kódiť v sublime, tzn. žiadne kompozery, artisany, DB seederi a vlastne nič, čo sa spúšťa v CMD nechcem vidieť. To je aj dôvod, prečo Laravel nemusím... ďalej sa chcem vyhnúť používaniu kadejakých virtuálnych mašin a vagrantov (ich konfigurácia = robota na tri dni), nepotrebujem žiadne localhost:serve, ani žiadne iné supermoderné somarinky, pri ktorých je potom svetový problém naozaj spustiť hotovú appku na nete...

Myslíte, že CodeIgniter bude dobrá voľba?
Jan Tvrdík
Profil
jefitto44:
príde mi kapičku old-school
V čem?

viacmenej moderné
Podle čeho posuzuješ modernost? CodeIgniter je zaseknutý někdy v roce 2007.

nič, čo sa spúšťa v CMD nechcem vidieť
Ten trik je CMD nikdy nepoužívat. Stáhni si Git for Windows a používej ten přibalený Git bash.
jefitto44
Profil
Ako môžem cez git bash spúšťať composer?
Keeehi
Profil
Jan Tvrdík:
Ten trik je CMD nikdy nepoužívat.
Souhlasem. CMD ve Windows je něco naprosto příšerného. Proto si nainstaluj nějaký unix a terminál začne být tvůj oblíbený program.
yFang
Profil
jefitto44:
Najviac zo všetkého však chcem kódiť v sublime, tzn. žiadne kompozery, artisany, DB seederi
Jak to spolu souvisí?

Jinak nechápu, proč se těmhle věcem tak bráníš? Jak chceš instalovat závislosti, když ne composerem, stahovat knihovny ručně? Jak chceš dělat migrace databáze, taky ručně?
Martin2
Profil *
jefitto44:
To je trochu divočina. Chceš programovat v Sublime, což je, sice dobrý, ale jen textový editor. Bez lokálního serveru. Jak chceš testovat, debuggovat a pracovat s databází? Jak budeš synchronizovat data? Ručně, všechno na první dobrou? Hmm.
jefitto44
Profil
Jj, lebo PHP Storm som mal asi tri minúty a šlo do koša... kým sa zaplo, trvalo to presne 4 minúty a 38 sekúnd, teda dokopy som mal php storm 3 minúty + 4 minúty a 38 sekúnd, čiže skoro osem minút a potom šlo do koša. Navyše, už som silno navyknutý na sublime pluginy a sublime shortcuts a PHP Storm nič z toho nemalo. Ja nemám moc rád nové veci, takže som to rovno zabalil.

S Laravelom sme robili v robote, ale to boli príliš oklieštené veci, na aké sme ho používali, čiže tam podľa mňa ani vôbec nemusel byť... vlastne sme z neho používali len query builder...
Martin2
Profil *
jefitto44:
Ja nemám moc rád nové veci, takže som to rovno zabalil.
To sis vybral možná docela špatné povolání.

už som silno navyknutý na sublime pluginy a sublime shortcuts a PHP Storm nič z toho nemalo.
Většinu z toho Storm umí, samozřejmě trochu jinak. Nějakou dobu dokonce zvládne i vícenásobné kurzory, což byla dřív doména Sublimu.
Jde tady víc o programátorské věci. Dřív nebo později budeš potřebovat pořádný refactoring, debugging, porovnávání a synchronizaci změn, analýzu kódu, připojení k databázi. Budeš potřebovat aby editor jazyku rozuměl a ne jen napovídal podle nějakých předdefinovaných regulárních výrazů.

Ale je to tvůj boj, piš si to třeba v Notepadu, (ztracený) čas ukáže, jak moudré to bylo rozhodnutí.
Keeehi
Profil
jefitto44:
Co umí Sublime co používáš a neumí to PHP Storm?

Kým sa zaplo, trvalo to presne 4 minúty a 38 sekúnd,
Ano, spouští se to déle. Je to IDE ne textový editor. Ovšem přijdu do práce, spustím PHP Storm, 4 minuty počkám* a pak 8 hodin pracuji. Když k tomu přidám, že počítač přes noc hibernuji, a řekněme jednou za týden provedu restart, pak mi strart PHP Stromu zabere 0.17% pracovní doby.

sublime shortcuts
Klávesové zkratky si můžeš vytvořit jaké chceš. Pokud jsi i na toto líný github.com/ProLoser/IntelliJ-SubliMate by mělo stačit naimportovat, vybrat a PHP Storm by se měl začít chovat stejně jako sublime.


*ty 4 minuty by dle mě mohly odpovídat tak maximálně úplně prvnímu spuštění, tedy spíše instalaci. Další spuštění bývají rychlejší. Narychlo jsem si změřil vlastní hodnoty: studený start (po restartu systému: 31s načtení prostředí, 23s načtení projektu. Když ho zavřu a následně otevřu, kompletně to zvládne za 17s)
Amunak
Profil
jefitto44:
Najviac zo všetkého však chcem kódiť v sublime, tzn. žiadne kompozery, artisany, DB seederi a vlastne nič, čo sa spúšťa v CMD nechcem vidieť. To je aj dôvod, prečo Laravel nemusím...
K programování patří taky nutnost naučit se pracovat s nástroji, které jsou pro práci nezbytně nutné. Není to ani zdaleka jen o psaní kódu. K tomu abys napsal kvalitní aplikaci a ušetřil si práci budeš muset používat cizí kusy kódu, knihovny, a pokud to chceš dělat správně (a nechceš se zničit ruční správou závislostí), budeš muset používat něco na správu takových věcí (tedy v případě PHP nejspíš Composer).

Stejně tak k tomu patří git, který bys měl umět, a celkově práce s příkazovou řádkou aby ti nedělalo problém ovládat příkazy pro clearování cache, deploy assetů, debugování apod. Jsou to věci které ti značně usnadní (nebo prostě umožní) práci pokud se je naučíš. A pokud se je nenaučíš, dost dobře si ani nemůžeš říkat programátor, protože pokud tě zajímá jen psaní kódu, uniká ti spousta důležitých věcí.

A používání PHPStormu s tím moc nesouvisí. Sice je to skvělé IDE které při vývoji ohromně pomáhá, ale zcela jistě bys mohl psát i Laravel/Symfony projekt v ST (nebo prakticky libovolném jiném editoru či IDE) - bez vlastností IDE se dá obejít, ale bez znalosti příkazové řádky a ochoty používat dostupné nástroje ne.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: