Autor Zpráva
Fastman
Profil
Zdravím,

Zajímalo by mě, jestli je vůbec možné, načíst určité části z include souboru. Dejme tomu, že budu mít jeden include soubor, například: database.php a v tomto souboru bych měl několik připojení do různých databází, a pokud potřebuji v určité části kódu použít jen jednu konkrétní databázi, tak logicky nenačtu celý include souboru database.php (zbytečně by to vytěžovalo), ale vybral bych si jen tu část, kterou potřebuji, nevím jestli se tomu neříkají "třídy"?

Nemusí to být jen ohledně databází, myslím si, že tohle by se dalo efektivně využít i v jiných případech, kdy to zpřehlední kód a zpříjemní to tak práci, alespoň tak to vidím Já.

Děkuji všem za odpovědi.
Keeehi
Profil
Soubor se vždy vloží celý. To ale neznamená že se musí ten kód provést celý nebo ihned. Můžeš ho schovat do podmínek a provede se jen ta část, která bude vychovat, nebo do to dát do funkcí/objektů a vykonání bude čekat, až se vykoná.
Fastman
Profil
Děkuji za odpověď, avšak musí být nějaká alternativa, jak ze souboru vytáhnu jen určitou část, kterou potřebuji.
pcmanik
Profil
Fastman:
Myslím, že odpoveďou na tvoju otázku je návrhový vzor Factory.
_es
Profil
Fastman:
jak ze souboru vytáhnu jen určitou část
A čo ti bráni si tú „určitú časť“ uložiť do ďalšieho súboru a vkladať ju „normálne“cez include?
Fastman
Profil
_es:
Vytvářet pro každou databázi soubor? To si myslím, že je zbytečné až blbost, určitě to musí jít vyřešit i jinak.
pcmanik
Profil
Fastman:
Snaď to pripojenie k databáze máš obalené vo funkcii, tak prečo nepridať parameter, podľa ktorého sa vyberá databáza do ktorej sa chceš pripojiť? A funkcia ti vráti odkaz na pripojenie?
Takto si môžeš podľa potreby vytvoriť viacero pripojení na rôzne databázy.
Martin2
Profil *
Fastman:
Tvoje starost o vytěžování PHP jednoduchými I/O operacemi v lokálním filesystému je až dojemná. Jako začátečník tento faktor pusť úplně z hlavy. Je běžná a doporučovaná praxe oddělovat jednotlivé třídy a vůbec součásti programu do samostatných souborů (které se většinou includují automaticky pomocí autoloadingu).

Raději se věnuj studiu OOP a elementárních návrhových vzorů, jako MVC a DI. Pak zjistíš, jak je tvůj dotaz ([#6]) nesmyslný.

Mimochodem, používat spojení s více než jednou databází najednou je dost neobvyklé, většinou k tomu nebývá žádný důvod.
abc
Profil
Martin2:
Ale kdeže, docela běžně se používá jedna DB na data, se kterými se pracuje a druhá DB třeba na logování. Ale k tomu má Fastman ještě daleko
Martin2
Profil *
abc:
docela běžně
Musím přiznat, že jsem to nikdy nezažil (Možná vyjma případu, kdy by se za tu druhou databázi dalo považovat třeba SQLite). Nenapadá mě ani žádná výhoda současného připojení ke dvěma nezávislým DBMS.
Fastman
Profil
Martin2:
Mimochodem, používat spojení s více než jednou databází najednou je dost neobvyklé, většinou k tomu nebývá žádný důvod.
Jednoduše máme dvě různě oddělené databáze, nevím co je na tom k nepochopení.

Musím přiznat, že jsem to nikdy nezažil (Možná vyjma případu, kdy by se za tu druhou databázi dalo považovat třeba SQLite). Nenapadá mě ani žádná výhoda současného připojení ke dvěma nezávislým DBMS.
Máme herní servery, které vyžadují vlastní server s databází a druhá databáze je databáze hostingová. Jednoduchý příklad, proč používat dva oddělené databázové servery.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: