Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Programer007 Profil * |
#1 · Zasláno: 2. 9. 2016, 21:41:31
Ahoj, umím php OOP a chtěl bych si naprogramovat aplikaci pro android.
Jak na to? |
||
Keeehi Profil |
#2 · Zasláno: 2. 9. 2016, 21:45:21
Buď se naučíš Javu což není nic strašného nebo půjdeš cestou, že celá aplikace bude jen webový prohlížeč.
|
||
Programer007 Profil * |
#3 · Zasláno: 2. 9. 2016, 23:15:54
Myslíš si, že php je těžší než Java, takže bych jí měl zvládnout?
|
||
pcmanik Profil |
#4 · Zasláno: 2. 9. 2016, 23:25:17
Programer007:
To sa nedá porovnať, ale ak máš nejaké tie skúsenosti s OOP tak by to pre teba nemal byť problém. |
||
Programer007 Profil * |
#5 · Zasláno: 2. 9. 2016, 23:32:15
pcmanik:
Ano, vím co je to třída, objekt, metoda, konstruktor |
||
pcmanik Profil |
Programer007:
Skôr je treba vedieť návrhové vzory. Java, resp. Android dosť na nich stavia. Ďalej dedičnosť, interface atď... |
||
mckay Profil |
Programer007:
„Ano, vím co je to třída, objekt, metoda, konstruktor“ Polymorfismus, dědičnost a zapouzdřenost znáte také? :-) Samotné principy OOP, tak jak si představuji, že ovládáte, Vám nejspíš stačit nebudou. Naštěstí je však internet plný návodů a tutoriálů o tom, jak snadno a rychle aplikaci napsat, samotná dokumentace také není špatná, specializované vývojové prostředí je dokonce zdarma. „Jak na to?“ 1. Naučit se základní syntaxy Javy. 2. Stáhnout zdrojové kódy open-source aplikace, která funkčností odpovídá alespoň částečně aplikaci, kterou plánujete psát, a tyto zdrojové kódy si projít a snažit se je pochopit. 3. Pokud v kroce č. 2 zvolíte vhodnou aplikaci, pravděpodobně v průběhu času přijdete na to, že je vše psané v nějakém stylu, vzorci, paternu... dle nějakého návrhového vzoru. 4. Při vší té analýze cizího kódu android aplikace pravděpodobně také narazíte na speciální názvy metod, které se v téměř každé aktivitě (obrazovce) vyskytují. K tomu se potom váže porozumnění životnímu cyklu aplikace. 5. No a pak se do toho programování konečně pustíte sám, několikrát vše překopete, smažete a začnete znovu. 6. Profit! |
||
user Profil * |
#8 · Zasláno: 2. 9. 2016, 23:57:40
Já se například učil Javu za pochodu s předchozími znalostmi C++ a PHP.
|
||
Alphard Profil |
Jen shrnu, co odkazoval už Keeehi. V podstatě jsou 3 možnosti:
1. Vytvoření nativní aplikace pro Android. Dobrou analogií je podle mě používání nějakého objektového frameworku v PHP. Vývoj Androidí aplikace je postavený na předpřipravených věcech, které je dobré přijmout a nesnažit se vše vymýšlet sám. Lepší než psát teorii je nakouknout na quick start developer.android.com/training/basics/firstapp/building-ui.html a udělat si představu. 2. Kompilace aplikace z nějakého multiplatformního html + js. Existují nástroje, kde lze vytvářet aplikace např. v html a javascriptu. Následně se appka kompiluje pro Android, iPhone, Windows, .... Jen pro jednodušší věci, ale na ně to může stačit. 3. Aplikace běžící v prohlížeči. 4. Využití NDK - programování v jazycích jako C nebo C++. Doplňuji až na základě další diskuse. Tuto možnost osobně vidím jako velmi specifickou - pokud již existuje nějaká knihovna C++, která se má použít; nebo předem víme, že bude potřeba maximální výkon. Pro začátečníka se mi to jako vhodná volba nezdá. Nejde tady jen o porovnání Java vs C++, ale kvůli tomu, že Java je pro Android typická, je v ní napsaný quick start, celá dokumentace, jsou v ní zodpovězeny miliony* dotazů týkající se Androidu a troufám si říct, že bude lépe odladěná pro IDE, debuggery a emulátory Androidu. Další rozebírání objektových aspektů Javy apod. podle mě nemá přínos. * odhad :-) |
||
XYZ Profil * |
#10 · Zasláno: 3. 9. 2016, 09:21:42
Nějak tu všichni zapomínáte na NDK
|
||
juriad Profil |
#11 · Zasláno: 3. 9. 2016, 09:30:26
XYZ:
Tak nám pověz, co to je a jak to pomůže Programer007. |
||
Fisir Profil |
#12 · Zasláno: 3. 9. 2016, 09:33:29
Reaguji na XYZ:
A jak možnost psaní části aplikace v C nebo C++ pomůže PHP programátorovi? |
||
XYZ Profil * |
#13 · Zasláno: 3. 9. 2016, 09:37:44
NDK je něco jako nástroj, pomocí kterého lze psát nativní (opravdu nativní, oproti 1. možnosti od Alphard) kód v C, C++, který disponuje o mnoho větší rychlostí a výkonem oproti Javě.
|
||
Fisir Profil |
#14 · Zasláno: 3. 9. 2016, 10:34:23
Reaguji na XYZ:
A PHP programátorovi to pomůže jak? |
||
juriad Profil |
#15 · Zasláno: 3. 9. 2016, 10:51:39
Java je rozhodně jednodušší než C nebo C++. Nedoporučil bych mu začínat s NDK, pokud nepotřebuje výkon na úkor delší doby učení a vývoje. Pokud aplikace bude něco podobného, jako dělal doposud v PHP, tak výkon nepotřebuje.
Fisir: Nemá smysl útočit. NDK mohlo skutečně být zmíněno. Může a nemusí to být vhodná volba. My můžeme jen sdělit svůj názor, pokud se Programer007 rozpovídá o tom, co za aplikaci chce vytvořit, což nemusí chtít udělat. |
||
Fisir Profil |
#16 · Zasláno: 3. 9. 2016, 11:11:39
Reaguji na juriada:
„Nemá smysl útočit.“ Opět usměrňuješ diskusi na základě tvých dojmů, přičemž mně skutečně zajímá, jestli se třeba to NDK nedá rozšířit na jiné jazyky. Vzhledem k tomu, že tu jeho použití XYZ propaguje, tak je to ta pravá osoba, které bych se na to měl zeptat, ne? |
||
XYZ Profil * |
#17 · Zasláno: 3. 9. 2016, 11:17:14
Fisir:
„A PHP programátorovi to pomůže jak?“ Doporučuji PHP programátorovi C++ stejně jako ostatní doporučují Javu. Asi tak. |
||
Fisir Profil |
#18 · Zasláno: 3. 9. 2016, 11:25:36
Reaguji na XYZ:
Díky. |
||
XYZ Profil * |
#19 · Zasláno: 3. 9. 2016, 11:27:53
Fisir:
Není za co :) |
||
Keeehi Profil |
XYZ:
„Doporučuji PHP programátorovi C++ stejně jako ostatní doporučují Javu.“ Myslím si, že PHP má blíže k Javě než k C++ a proto by Java měla být pro PHP programátora lehčí. |
||
Programer007 Profil * |
#21 · Zasláno: 3. 9. 2016, 11:34:36
Mohu se zeptat jaký z jazyků PHP, Java, C, C++ je nejtěžší a jaký nejlehčí?
Děkuji |
||
Alphard Profil |
#22 · Zasláno: 3. 9. 2016, 11:37:34
„NDK mohlo skutečně být zmíněno.“
Doplnil jsem to do svého přehledu [#9] Alphard, ale zároveň jsem tam dopsal, proč to pro začátečníka nepovažuji za vhodné. Podle mě je Java pro Android přirozenější než C++ a pokud někdo neumí ani jedno a chce začít s Androidem, doporučil bych Javu. Z výše zmíněných důvodů. Keeehi: „Myslím si, že PHP má blíže k Javě než k C++“ Pěkné srovnání, to jsem neznal, děkuji. Ale myslím, že tady je to úplně jedno :-) Programer007 [#21]: Viz můj příspěvek výše, jestli chceš programovat pro Android, použij Javu, je to typické řešení. Nazačínej specialitami jako NDK. |
||
Programer007 Profil * |
Alphard:
„Viz můj příspěvek výše, jestli chceš programovat pro Android, použij Javu, je to typické řešení. Nazačínej specialitami jako NDK.“ To není odpověď na mojí otázku. Programer007: Podle mě od nejlehčích: - PHP - JAVA - C, C++ |
||
Časová prodleva: 8 let
|
0