Autor Zpráva
Ottik
Profil *
Ahoj, mám soubor funkce.php, ale je tam toho docela dost,... nebylo by lepší (z hlediska rychlosti, nevím jak dlouho php trvá načíst všechny funkce co bych tam eventuelně měl) kdybych to namísto funkcí napsal do souboru? Nebo myslíte že je to jedno?
namísto:
pridej_rubriku('novinky');
bych to psal takto
include 'pridej_rubriku.php';
Keeehi
Profil
Ottik:
No můžeš si to změřit. Ono obojí bude v řádu milisekund a níže, takže reálně to řešit nemusíš.

Nicméně pokud to vezmeme teoreticky, tak definování nějaké funkce moc procesorového času nestojí. Naproti tomu operace se soubory na disku zase tak svižná není. Je tedy rychlejší načíst jeden soubor se stem funkcí než třicet souborů s jednou funkcí. Nějaký limit tu určitě bude. Pokud by jsi měl miliardu funkcí a reálně z toho potřeboval dvě, tak by už nejspíše bylo výhodnější si načíst jen ty dva soubory. Ovšem v takovém případě by jsi řešil ještě druhý problém, jak miliardu souborů na disku zorganizovat, protože do jedné složky bys jich tolik nenacpal.

Závěr je tedy takový, že řešení s jedním souborem by mělo být rychlejší ovšem rozdíl je tak nepatrný, že to nemá vůbec cenu řešit.
ottik
Profil *
Ok díky
Joker
Profil
Ottik:
Z hlediska rychlosti je to obvykle jedno.
Tipoval bych, že v běžných situacích tam nebude měřitelný rozdíl a v extrémních případech (typu jeden obrovský kód versus tisíce souborů) bude o trochu rychlejší jeden velký include.

Mnohem důležitější je hledisko přehlednosti, udržovatelnosti a znovupoužitelnosti kódu.
Z toho pohledu je lepší si kód organizovat do nějakých logických celků.
U objektového programování se většinou dává co třída to soubor.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0