Autor Zpráva
dodox
Profil
Dobrý den. Jsem začátečník a tak mám pořád chaoz v Cool URL. Dělám stránku a řeším problém jakým způsobem načítat jednotlivé stránky. POtřebuju mít strámku, kde po kliknutí v menu na položku uvod bude moje URL vypadat www.mojestranka.cz/uvod.
po kliknutí na aktualně bude www.mojestranka.cz/aktualne. Napadají mě dvě možnosti. Buď vytrořím adresáře aktualne a uvod, do kterých vložím index.php a budu se na ně odkazovat jako na <a href="/aktualne/"> Aktualně</a> a <a href="/uvod/"> Úvod</a> nebo udělám includování pomocí $_GET např. www.mojestranka.cz/index.php?page=aktualne a pak pomocí mod_rewrite udělám tvar www.mojestranka.cz/aktualne. Mohli byste mi říct kterou z těch metod byste použili ? A jestli žádnou tak jakou jinou ?
Dík všem...
dodox
Profil
Zapomněl jsem dodat, že u první varianty by se do každého souboru index.php načítala hlavička a zápatí pmocí fce include.
mila
Profil
Ty adresáře se mi hodně nelíbí. Mod rewrite je asi standartní řešení.
Myslím, že to jde rozchodit i bez něj:
-Vem si adresu ...ka.cz/index.php/aktualne Při jistém nastavení serveru to dostane soubor index.php. Pak v něm stačí rozparserovat to za lomítkem.
- Asi by to mělo fungovat i s ..ka.cz/aktualne, pokud adresář aktualne neexistuje.
- Ještě jsem to nezkoušel, ale už jsem to několikrát vyděl v systémech, co jsem stáhnul. Mělo by to jít. Je třeba to mít povolené na serveru a pak vědět jak v php získat část url.
dodox
Profil
Aha. Takže pokud jsem to dobře pochopil, tak bybylo dobré požiít normální includování, kde by se do jedné stránky index.php vkládali části podle toho kde v menu kliknu. Takže musím akorát najít funkci která mi vyseparuje poslední část za lomítkem moji URL abych věděl, který skript vložit do index.php :)
mila
Profil
Pokud máš mod rewrite, tak bych nic neřešil.

Pokud ne, tak by toto mělo fungovat. Vím, že jsem stáhnul věci (frameworky), které počítali s tím, že mod rewrite nebude fungovat. Ale jelikož já ho mám povolený, tak jsem to otestoval.
Kdysi jsem narazil na článek (něco jako coolURI bez mod rewrite), tam to bylo popsáno. Bohužel si nepamatuji kde to bylo, ale neměl by být porbléím to ozkoušet
dodox
Profil
Jj už jsem takový článek našel. Vypadá to zajímavě. Je to vesměs to o čem jsi tu psal. Ale asi je pravda, že pokud mám povolený mod_rewrite a já myslím, že jo (Teda doufám že tomu tak na web4U.cz je) tak asi opravdu není co řešit. Dík za pomoc.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.