Autor Zpráva
killer
Profil
Chtěl bych udělat stránky, kde bych pomocí include seskládal stránky, jak se u toho dělá formátování ?? Kde co bude atd ... jako zde http://www.mayacz.com/
BaTeCzKo
Profil
Pomocí php snadno. Prostě máš 2 hlavní soubory - například hlavicka.inc a spodek.inc.
V souboru hlavicka.inc máš např. toto:


<html>
<head>
<title>Můj web</title>
</head>
<body>
<h1>Můj web</h1>
<table>
<tr valign="top">
<td width="125">
<a href="stranka.php">odkaz</a>
<a href="stranka.php">odkaz</a>
<a href="stranka.php">odkaz</a>
<a href="stranka.php">odkaz</a>
<a href="stranka.php">odkaz</a>
<a href="stranka.php">odkaz</a>
</td>
<td width="600">


V souboru spodek.inc máš např. toto:


</td>
</tr>
</table>
</body>
</html>


A samotný obsah uděláš takto - napřiklad soubor stranka.php:


<? include("hlavicka.inc"); ?>

<h2>Vítejte na mém webu</h2>
<p>Není tu vůbec nic. :D</p>

<? include("spodek.inc"); ?>


Php příkaz include vloží do stránky nahoru obsah souboru hlavicka.inc a dolů obsah souboru spodek.inc. Takže když chceš například změnit něco v menu, tak nemusíš upravovat 10 souborů, ale jen soubor hlavicka.inc, kde to menu máš. Jak snadné.
killer
Profil
takže vlastně uděláš tabulky v těch souborech který tam vkládáš
BaTeCzKo
Profil
killer
Ano. Jo a ještě jedna poznámka (pokuď to ještě nevíš): stránky v php normálně v prohlížeči z počítače nezobrazíš. Musíš je buď nahrát přes ftp na server (s podporou php samozřejmě), nebo si nainstalovat lokální server (zbytečné, sám to nepoužívám).
djlj
Profil
BaTeCzKo
Opět to samé, dávej těm souborům příponu *.php a nikdy ne *.inc!
killer
Profil
2djlj: to sem pochopil, neboj
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.