Autor Zpráva
JiK
Profil *
kdyz budu chtit pouzit

<? php
include navigacnimenu.in
?>

tak to z ceho to vkladam musi mit priponu .php, je to tak?

Jde nejak zaridit (3 soubory) abych mohl mit normalni .html
a v nem NEJAK? odkazal na 'neco.php' co by si includlo 'navigacnimenu.inc'
Pachollini
Profil
Jde nejak zaridit (3 soubory) abych mohl mit normalni .html
a v nem NEJAK? odkazal na 'neco.php' co by si includlo 'navigacnimenu.inc'

Nejde, leda nastavit na serveru, aby se soubory s příponou html zpracovaly jako php, což ale asi nikde nepovolí.
Hugo
Profil
To muze nastavit jen spravce serveru. Normalne ty soubory prejmenuj na *.php a muzes tam pouzivat include.
Hugo
Profil
JiK

POmoci include muzes vkladat jakekoliv soubory, ale z hlediska bezpecnosti je vhodne je mit pojmenovane *.php
centi
Profil
JiK Ak mozno na serveri pouzit PHP, tak mozes aj obycajny HTML subor premenovat na .php (aj ked je to zbytocne). V subore s priponou .php potom uz mozes includovat hocico (je jedno aka pripona, ale ako povedal Hugo, z bezpecnostneho hladiska je lepsie mat priponu php).
JiK
Profil *
vy mne nechapete, ja vim, ze muzu includnout cokoliv (proto ta nesmyslna pripona .inc) ale jde mi o to muzu nejak automaticky dostat kus kodu DO (ne ze) souboru ktery se nebude nutne jmenovat XYZ.php ale XYZ.html, jde to NEJAK?
mat
Profil
javascriptem... ale není to dobré řešení, jelikož se zpracovává na straně klienta, ne na straně serveru (klient může mít js vypnutý, jeho prohlížeč ho nemusí podporovat atd.)...

a proč nechceš použít php?
JiK
Profil *
protoze pak bude kazdy odkaz mirit na neco php, linkovat budu neco php, a tak. Tomu bych se rad vyhnul. Vypada to divne a ja jsem k takovym strankam opatrny az podezdrivavy...
mat
Profil
no já nevím, já mám na webu všechny soubory s koncovkou .php a vůbec to nevypadá divně...:)) a ani není důvod být k odkazům na neco.php podezřívavý... to je prostě nesmysl - všechno v php se provádí na serveru, tobě v počítači to přece nemůže nic udělat, já bych byl spíš podezřívavý u odkazů s koncovkou .exe... :))

no ale pokud nechceš mít koncovku php, ani žádnou jinou, to se snad pomocí mod_rewrite nechá udělat, že navenek bude soubor např: http://neco.cz/soubor.php vypadat http://neco.cz/soubor
JiK
Profil *
vim, ze php je server side skriptovani, ale proste jsem pak ostrazitejsi, protoze :

1/ je vetsi sance, ze stranka bude nejak moc chytra a bude v sobe mit ******* skripty, flash a podobne,

2/ je dynamicky generovana, takze ji nedavam do Bookmarku, protoze tam za pet minut uz bude trebas i uplne jiny obsah a ne muj clanek co jsem nedocetl

3/ divil bych se kdyby vyhledavace nepenalizovaly php stranky, protoze zivotnost jejich obsahu je imho mnohem kratsi. rozumej kdyz napisu nejaky clanek nebo HOWTO, bude to html a na miste kde je, zustane leta, nebo do havarie disku myho hostingu....

Zamyslim-li se nad tim, uplne nejradsi mam staticky .html soubory bez ptakovin, protoze jsou rekneme informacne stavnatejsi....

a kdyz vidim neco .htm (bez l) vim, ze to nejspis psala nejaka lama s Windows ktera nikdy neslysela o kodovani cestiny takze bude zmrsena cestina, odnekud zkopirovana hlavicka bude rikat, ze je to 'iso-latin-2' obsah bude 'win1250' a z pulky mozna i 'cp852 pro DOS.' Vubec mi prijde, ze lidi moc resi vzhled webu a malo obsah. Jak casto dnes vidis dlouhy texty prolozeny
<a name="kapitola3">

a pritom je to nejlepsi na tisk, i cteni a skakani skz obsah....
mat
Profil
a kdyz vidim neco .htm (bez l) vim, ze to nejspis psala nejaka lama s Windows

promiň, ale když si tak pročítám tvoje reakce v této diskuzi, mám takový pocit, že lama jsi ty... ale nic ve zlém...

divil bych se kdyby vyhledavace nepenalizovaly php stranky

to se klidně div, ale vyhledávačům je to šumafuk... vyhledávač dostává stejný kód, stejný obsah, stejnou stránku jako ty v prohlížeči...

Zamyslim-li se nad tim, uplne nejradsi mam staticky .html soubory bez ptakovin, protoze jsou rekneme informacne stavnatejsi....

tak tohle je (s prominutím) dost velká volovina - informační šťavnatost a typ souboru, jak to spolu proboha souvisí?
JiK
Profil *
vyhledávač dostává stejný kód, stejný obsah, stejnou stránku jako
Bavim se snad o tom, ze to co server odesle ven je jine?? Zkus si ale vzpomenout jak casto jsi vydel neplatny odkaz na neco co bylo .php a jak casto na .html. A jak casto tam byl sice funkcni odkay ale s necim UPLNE jinym...Myslim, ze nepopres, ze obsah se casteji (snadneji) meni prave kdyz mam php. Koneckoncu proto existuje.

mám takový pocit, že lama jsi ty... ale nic ve zlém...
Je slusne v diskuzi nenapadat autora ale nazor. Mozna jsem o par let starsi nez Ty a mozna Te to na ZS neucili. Nevim, nechci spekulovat....
mat
Profil
JiK

jen k tomu věku, je mi třicet, a mám jen VOŠ..., tam mě něco naučili...:)

a klidně spekuluj... :)
thingwath
Profil
Pánové, vy tu taky řešíte věci :-) Já na svém současném webu nepoužívám přípony v adresách žádné a taky žiju. (i když uznávám, že ty současný adresy jsou hrozný)
mat
Profil
thingwath

trochu jsem se nechal unést, JiK opravdu neví, co říká - ty jeho názory ohledně php jsou trošku zcestné...
centi
Profil
JiK Len aby ste sa nedivil, kolko z tych HTML suborov je v skutocnosti PHP len prepisane pomocou mod_rewrite :-)
JiK
Profil *
centi, prave jsem na to prisel. Drtiva vetsina php je diky
.htaccess a mod rewrite zobrazena jako HTML.

I kdyz to opet jen potvrzuje co jsem rekl, vzhledem k tomu ze laborovani s .htaccess je rekneme netrivialni (ja furt poradne neumim regularni vyrazy) dostaneme se tam kde jsme byli.

1) HTML
bud je to staticke plain html ktere nekdo napsal a zustane na svem miste do zmeny/padu hostingu, a neni aktivni a nepokousi se zmenit mi okno prohlizece a podobne...
2) PHP
lidi uprostred cesty, vysledkem jsou casto nevalidni, neodladene a nestale stranky, a VELMI casto jsou fascinovani moznostmi technologie a zkousi NEJEN php ale i ruzne klient side skripty (blikani, snezeni, rolovaci menu) ale na OBSAH webu pritom zapominaji. Myslis, ze root.cz, idnes, lidovky, lupu a tak ctu kvuli krasnymu kodu? Ne, web je o obsahu a maximalnimu zpristupneni VSEM tedy i slepym, lidem bez MSIE posledni verze, bez tluste pevne linky....to si ovsem uvedomuje jen treti skupina lidi.
3) HTML (pres rewrite)
profi zalezitost. A opet mam jistotu, ze tam skolacke chyby nejspis nebudou a obsah bude stat za cteni.

Jirka
Honza Hučín
Profil
Pánové, dostali jste se docela daleko od tématu. Takže zamykám. Na spory, zda HTML, nebo PHP, si založte nové téma. Díky za pochopení.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.