Autor Zpráva
Jan Tvrdík
Profil
Mám tady pár dotazů ohledně používaní include a require:

1. Jak moc to zatíží server?
- je lepší si každej kousek kódu, kterej se opakuje vyhodit do vlastního souboru a případné změny dělat na jednom místě nebo ten kus kódu vkládat do každý stránky samostně, přičemž změna se bude muste udělat všude?
- příklad: má cenu si napsat skript (třeba presmeruj.php), který definuje funkci na přesměrování:
function presmeruj($cil)

{
$SCRIPT_NAME = $_SERVER["SCRIPT_NAME"];
$path = SubStr($SCRIPT_NAME, 0, StrRPos($SCRIPT_NAME,"/")).$cil;
header("Location: http://".$_SERVER["SERVER_NAME"].":".$_SERVER["SERVER_PORT"].$path);
}


nebo to do každý stránky vkládat samostaně.

2. Když už to vyhazovat do samostatných souboru, není lepší to mít všechno v jednom souboru
- příklad: Je lepší
a) dám do jednoho souboru skript pro připojení k DB a třeba definici nějaký funkce. Ale budu ten soubor tahat, i když budu potřebovat třeba jenom to připojení k DB a tu definici tudíž budu tahat zbytečně
b) nebo dát do jednoho souboru definici funkce a do druhýho spojku s DB

fuj to jsem se zase jednou rozepsal :-D
tony
Profil *
ja mam v kazdom zo 100 scriptov aspon 3-5 krat require
Jan Tvrdík
Profil
tony
Já právě taky. Ale zajímalo by mě, jestli je to správně nebo jestli by to nešlo nějak zefektivnit.
gaminn
Profil *
Není třeba lepší funkce, které se dost často používají (což určitě presmeruj() je), uložit do jednoho souboru, který vždy includovat?

Já mám celý web sestaven z objektů, při načítání stránky nahrávám ty moduly, které jsou vždy potřeba - základní modul, modul pro práci s db, modul pro nastavení webu, error modul, page... Právě do třídy page, která představuje vlastní dokument, includuji moduly a funkce potřebné pro danou stránku (tyto funkce includuji podle rootového adresáře v URL - takže pro např. domena.cz/registrace/zaregistruj/ nahrávám stejné funkce a moduly jako pro domena.cz/registrace/smaz-registrace (to je smyšlené samozřejmě) - je zde předpoklad, že stejné funkce budou potřeba na obou stránkách).

Přijde mi to jako dobrý kompromis mezi oběma variantami. Nějaká data jsou sice natáhnuta zbytečně, ale zase na druhou stranu mi přijde extrémní dávat do každé stránky require jen na to, co opravdu budu potřebovat (hlavně, co se týče následné správy).
tiso
Profil
Rýchlosť: require je pomalšie ako include, include_once je pomalšie ako include...
Čo sa týka počtu, tak treba nájsť kompromis medzi počtom súborov (a include/require) a nahrávaním iba potrebných/aj zbytočných funkcií, z hľadiska použitia systémových prostriedkov (procesor/pamäť)...
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0