Autor Zpráva
Lukáš Dohnal
Profil *
Dobrý den,
v adresním řádku mám asi toto: http://lyrics.profitux.cz/new/abc.php?pismenko=c
tzn. že v neznámé $pismenko je uložena hodnota "c". Jak tuto hodnotu převést na velké písmeno, tzn. "C"? Jde to nějak (v PHP)?
Díky za odpověď
Lukyn
Plaváček
Profil
Možná by to šlo snadno pomocí CSS (pochopitelně je to pouze vizuální šidítko, v HTML kódu zůstane písmenko malé).

.pismenko {text-transform: uppercase}
ninja
Profil
1. Pismenko neni neznama ale promena
2. Kdyz to chces primo v PHP tak funkce strtoupper ()
DoubleThink
Profil *
strtoupper()
U unicode znaků raději mb_strtoupper (musí být inicializována knihovna MBString)

Pokud chceš změnit jenom první znak řetězce: ucfirst()
Lukáš Dohnal
Profil *
Jde mi o tohle, když dam

<TITLE>CZ Lyrics | České texty - Czech Lyrics | <? ECHO $pismenko ?></TITLE>


tak mi to v titulku zobrazí CZ Lyrics | České texty - Czech Lyrics | d (například) a to malý "d" mi tam vadí, chtěl bych, aby bylo velký (vypadá to líp). Jasně, mohl bych do proměnné $pismenko rovnou vkládat velké "D", ale to mi pak v databázi nevyhledá ta data.
Zkusil jsem to pomocí CSS změnit na velké písmeno asi takhle:

<TITLE>CZ Lyrics | České texty - Czech Lyrics | <SPAN style="text-transform: uppercase;"><? ECHO $pismenko ?></SPAN></TITLE>


Bohužel v titulku se mi pak zobrazí CZ Lyrics | České texty - Czech Lyrics | <span></span>, takže taky blbý.
Tak se snažim to pomocí PHP, nějak změnit, ale zatim mi to nejde. Zkusil jsem tohle:

<? $velkepismenko==strtoupper($pismenko); ?><TITLE>CZ Lyrics | České texty - Czech Lyrics | <? ECHO $velkepismenko ?></TITLE>


ale to je asi uplně blbě, co?
Ještě mě napadla jedna možnost, do proměnné $pismenko vkládat rovnou velké "D" a velikost změnit pak až při spolupráci s databází. Tzn. že by se tento kod

MySQL_Query("select * from skupina where skupina like '$pismenko%'");


převedl na něco takovýho

MySQL_Query("select * from skupina where skupina like 'funkce($pismenko%)'");


díky za odpovědi a rady ;o)
Joker
Profil
Lukáš Dohnal
<TITLE>CZ Lyrics | České texty - Czech Lyrics | <? ECHO $pismenko ?></TITLE>

No a máte nějaký problém s tím to udělat takhle?
<TITLE>CZ Lyrics | České texty - Czech Lyrics | <? echo(strtoupper($pismenko)) ?></TITLE>

(edit: doufám nevadí, že jsem si tu funkci echo přepsal stylem, jakým píšu kód já)
Lukáš Dohnal
Profil *
hej!!! člověče, díky ti ;o) někdy je řešení jednodušší než se zdá, moc děkuju
Lukáš Dohnal
oogi
Profil *
Jak to je u písmen s háčkama a čárkama? Jde to nějak jinak než to mb_str.... - knihovnu nemam...
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0