Autor Zpráva
Sephiroth
Profil
Ahoj,
zajímalo by mě jak vypadá zdrojový kód stránek, kde se odkazuje pomocí url řádku
jsou to takové ty : " www.neco.cz/?page=neco

odkaz je na to potom jednoduchej <a href="www.neco.cz/?page=neco"...

ale jak potom vypadá zdrojový kód stránky, jak se rozpozná která stránka se má zobrazit?

třeba na těchto stránkách je to použito:
http://www.cs-source.ezin.cz/
Sephiroth
Profil
ten odkaz je <a href="index.php?page=neco"...
Alphard
Profil
http://firstpage.wz.cz/?page=zaciname
filip186
Profil
Znáš vůbec PHP?
Joker
Profil
Sephiroth
zajímalo by mě jak vypadá zdrojový kód stránek, kde se odkazuje pomocí url řádku
jsou to takové ty : " www.neco.cz/?page=neco
...
jak se rozpozná která stránka se má zobrazit?

Říká se tomu hodnoty předávané metodou GET a zpracování stránky řídí skript na straně serveru.
Adresa: www.neco.cz/index.php?page=neco vlastně znamená: Načti soubor index.php na doméně www.neco.cz a metodou GET mu předej proměnnou "page" s hodnotou "neco".

Pro více informací si přečtěte nějaký základní kurs PHP.
Sephiroth
Profil
Díky za odpovědi.. je fakt že tohle je absolutní základ.. jak posílal Alphard ten link, tak přesně podle něj sem to udělal, ale nefunguje mi to..
Funguje 404ka, která se zobrazuje furt a potom mi funguje první načtení.. ale další odkazy už nejdou

tady sou stránky kde se to zatím bezúspěšně snažím aplikovat
Hentai Corporation

a tady sem sbalil všechny zdrojáky
*.zip

kdybyste se na to prosim vás někdo kouknul a řek mi co mám špatně byl bych vám velice vděčnej

Díky
jaw
Profil *
taky sem nepochopil jak to funguje. mam soubor index.php ve kterym mam odkaz s linkem <a href="index.php?page=neco"... co to ale dělá jaká stránka se otevře?? otevře se stránka neco.html??
Anonymní
Profil *
pouzite switch

switch ($_GET['page'])
{
case '':
include "./main.php"; // ked nieje definovany $_GET['page']
break;
case $_GET['page']:
include "./".$_GET['page'].".php"; // page=neco bude volat stranku neco.php
break;

}

nieje tam osetrenie na nic, takze len pre ilustraciu
jaw
Profil *
Ahoj mám dotaz. Když už mám hotové linkování přes ten switch, jak mají vypadat ty ostatní soubory (main.php, odkaz.php atd...)? Má v nich bejt celej kód klasický html stránky včetně titulku, DOCTYPU a všeho tutoho možnýho co je v hlavičce nebo stačí když se tam od začátku začne psát obsah napřiklad nějakýho DIVu bez hlavičky?
(<div id=obsah><h1>odkaz</h1></div>

Funguje to tak i tak ale nevím co je správné. A ještě jeden dotaz: Jak měnit title u stránek když je tam switch? Musí se do title napsat php script který to nějakým způsobem řeší a vypisuje titulek
(<title><? nějakej script?></title>
nebo se to dělá jinak??
nightfish
Profil
jaw
Má v nich bejt celej kód klasický html stránky včetně titulku, DOCTYPU a všeho tutoho možnýho co je v hlavičce
ano... nicméně není problém mít soubor třeba hlavicka.php a paticka.php, které si do těch jednotlivých souborů budete includovat

Jak měnit title u stránek když je tam switch?
třeba si v každé větvi nastavit proměnnou (třeba $title = "Titulek tehle stranky") a pak ji v tom includovaném souboru vypisovat
jaw
Profil *
Ano ale když mám stránku index.php do které přes příkaz include nahraju hlavičku, obsah a patičku ze tří externích souborů a následně v prohlížeči zobrazím zdrojový kód tak se třikrát opakuje stejná hlavička, <body>, </body>,<html></html> atd.

Toto není výše zmiňovaný případ s hlavičkou, obsahem a patičkou ale výsledek includování souboru "odkaz.php".

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<title></title>
</head>

<body>

<ul>
<li><a href="index.php?page=odkaz">Odkaz</a></li>
</ul>

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<title>Odkaz</title>
</head>
<body>

Odkaz

</body>
</html>


</body>
</html>
nightfish
Profil
části, které jsou pro všechny soubory společné (tzn. hlavička od DOCTYPE až po <body>) dej do souboru hlavicka.php
a do index.php dej na začátek

<?php include("hlavicka.php");?>

stejně tak s patičkou...

takže výsledná podoba index.php bude

<?php include("hlavicka.php");?>

<h1>Obsah souboru</h1>

<p>A taky nějaký ten odstavec...</p>

<?php include("paticka.php");?>
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.