Autor Zpráva
Question
Profil *
Zdárek! Dá sa nejak cez PHP prečítať čo sa nachádza za mriežkou # ??? Som to skúšal cez $_SERVER ale nejak to tam nevypisuje. Dík
djlj
Profil
Ne.
Question
Profil *
:(
mila
Profil
Bohužel.
DoubleThink
Profil *
Teoreticky by to jít mohlo, to by ale text za mřížkou musel prohlížeč serveru posílat.
mila
Profil
Teoreticky by to jít mohlo, to by ale text za mřížkou musel prohlížeč serveru posílat.
Kdyby to prohlížeč posílal, přišla by možná malá revoluce ve tvorbě stránek.
- stránky by byly kompletně přes ajax
- skutečná akce by byla onclick
- odkaz by vedl na nějakou záložku
- díky tomu by fungovala historie
- když bych si udělal bookmark a vrátil se na něj, tak bych pak na serveru podle záložky upravil stránku do podoby, jak ji uživatel opustil
- Změnu odkazů na záložky bych dělal javasrciptem, takže bez javasrciptu by stránky normálně fungovali
Pavel Strejček
Profil
mila

- stránky by byly kompletně přes ajax
- skutečná akce by byla onclick


Co to s tím má prosím společného? Nějak mi uniká souvislost.


- odkaz by vedl na nějakou záložku
- díky tomu by fungovala historie


Tohle už snad funguje, nemýlím-li se.


- když bych si udělal bookmark a vrátil se na něj, tak bych pak na serveru podle záložky upravil stránku do podoby, jak ji uživatel opustil
- Změnu odkazů na záložky bych dělal javasrciptem, takže bez javasrciptu by stránky normálně fungovali


Na to se může použít Query string za otazníkem.
mila
Profil
Pavel Strejček
Jde o to, že pokud změním query string tak se celá stránka načte znovu. Pokud změním jen záložku, nezjistím to na serveru.

Čeho bych chtěl docílit: uživatel se dostane na homepage a klikne na odkaz. Přes ajax se kus stránky upraví. Člověk si stránku dá do bookmarků a zavře. Když ji z bookmarků obnoví, vidí, jak ji opustil. Neboli se server podívá co je za křížkem, a provede přesně to samé, jako ajax, když byl na stránce poprvé...

Neboli ty moje body výše jsou snadno naplnitelné, cíl je dosáhnout jich najednou.
Pavel Strejček
Profil
mila
Aha, tak už je mi to jasnější o co šlo. Na to by se asi dalo využít co je za křížkem. Jinak je to řešitelné pomocí Cookies a přihlašování.

Ještě mi napadá změnit Query String v záložce a na server to odeslat jiným způsobem.
Joker
Profil
mila
Jenže ta vize si protiřečí: záložka by se neměla odesílat na server, aby nezpůsobila reload stránky, ale přitom server by o ní musel vědět.
YoSarin
Profil
Joker
co poslat záložku taky ajaxem?
mila
Profil
Joker
Jenže ta vize si protiřečí: záložka by se neměla odesílat na server, aby nezpůsobila reload stránky, ale přitom server by o ní musel vědět
Záložka by se na server poslala jenom když je stránka požadována poprvé. Když se na ní vrátí.

Pavel Strejček
Aha, tak už je mi to jasnější o co šlo. Na to by se asi dalo využít co je za křížkem. Jinak je to řešitelné pomocí Cookies a přihlašování.
To není pravda. Cookies si může uživatel smazat, a hlavně nebude fungovat záložka nikomu jinému.
Neboli neumožním odkazovat někam dovnitř webu.

YoSarin
co poslat záložku taky ajaxem?
Ano, tohlě me napadlo, problém zůstává, že bez javascriptu člověk který klikl na odkaz někam dovnitř webu uvidí stejně úvodní stránku.

1. Musí se při změně stránky upravit adresa bez reloadu. Když změním query string, tak se reloadne. Důvod je ten, aby fungovaly dobřé bookmarky a hlavně odkazy.
2. Když člověk klikne na bookmark, musí se celý odeslat na server. Abych stránku vyrobil i pro uživatele bez javascriptu. Mimojiné vyhledávač.

Zkoušel jsem ještě experimentovat s hlavičkou "no content" ale k výsledku to nevedlo.
YoSarin
Profil
co poslat záložku taky ajaxem?
Ano, tohlě me napadlo, problém zůstává, že bez javascriptu člověk který klikl na odkaz někam dovnitř webu uvidí stejně úvodní stránku.

Nemyslím - pokud má uživatel vyplý JSkript, je AJAX stejně neproveditelný a uživatel je odkázán na obyčejné query stringy - ke křížku by se vůbec neměl dostat, protože by mu byl k ničemu. Uživatel bez JS si do záložek stejně bude muset uložit stránku s kompletním query stringem (případně cool url, to je fuk) a k adrese s křížkem se dostane jen tehdy, pokud mu ji pošle někdo se zapnutým javascriptem...
Jestli to teda chápu dobře...
Yo'Sarin
mila
Profil
YoSarin
Přijdeš na mojí stránku, funguje ti ajax, takže se querystring vůbec nezmění. Moje stránka se ti líbí:) tak na ni odkážeš.
Klikne na tvůj odkaz vyhledavač nebo uživatel bez js. Co je za křížkem se mi na server neodešle, takže mi nezbude než poslat úvodní stránku. Prostě nevím na co jsi odkázal.
YoSarin
Profil
mila
To je pravda - v tom případě by to chtělo něco na způsob permLinku...
Pavel Strejček
Profil
mila
To není pravda. Cookies si může uživatel smazat, a hlavně nebude fungovat záložka nikomu jinému.

To JE pravda. :-) Záložku si může taky smazat. Někomu jinému to opravdu fungovat nebude, ale záleží na aplikaci, jestli to vadí. Předpokládám, že takovouhle šílenost bys nepoužíval na běžné prezentaci, protože tam je to zbytečné dělat Ajaxem. Dost často v takové aplikaci nevadí, že na to nemůže někdo jiný poslat link, ale pokud to vadí, což uznávám je asi zrovna tento případ o který Ti jde, psal jsem o možnosti poslat Query String na server jinou cestou tzn. Ajaxem. To řeší vše.

Jak jsem to myslel:
Do bookmarku uložíš do Query Stringu identifikátor a ten identifikátor odešleš na server Ajaxem spolu uložením stavu, takže stránka se znovu nereloaduje. Při zavolání z bookmarku se předá identifikátor a načte se stav.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0