Autor Zpráva
H13
Profil
Ahoj, existuje v php funkce pro zaokrouhlení dolů:

65,32 = 65
65,95 = 65


díky
nightfish
Profil
H13
Ahoj, existuje v php funkce pro zaokrouhlení dolů:
existuje

díky
není zač
Michalek
Profil
http://cz.php.net/manual/cs/function.floor.php
H13
Profil
Michalek
Díky moc.

Pro nightfish opakuji znovu otázku, protože jsem ji špatně položil:

Ahoj, mýslím 'ahoj' jako pozdrav všem v této diskuzi, nemyslím tím pozdrav pouze pro vodáky. Existuje v php, aby nedošlo k nedorozumění, myslím tím PHP (rekurzivní zkratka PHP: Hypertext Preprocessor, „PHP: Hypertextový preprocesor“, původně Personal Home Page), skriptovací programovací jazyk, určený především pro programování dynamických internetových stránek. Nejčastěji se začleňuje přímo do struktury jazyka HTML, což je velmi výhodné pro tvorbu webových aplikací. Tak tedy existuje v php funkce, funkcí myslím funkci v programování. V programování je funkce část programu, kterou je možné opakovaně volat z různých míst kódu. Funkce může mít argumenty (též parametry) – údaje, které jí jsou předávány při volání – a návratovou hodnotu, kterou naopak vrací. Na rozdíl od funkce v matematice nemusí výsledek funkce v programu záviset jen na jejích argumentech – v průběhu svého běhu může samostatně získávat data z paměti nebo jiných vstupů a provádět i výstupní operace, takže návratová hodnota zdaleka nemusí být jejím jediným výsledkem (viz vedlejší účinek) a funkce také nemusí mít žádné formální parametry (typ. funkce vracející hodnotu stisknuté klávesy). Často nemusí funkce vracet žádnou hodnotu, potom se taková funkce může nazývat procedurou. Takže existuje v php funkce pro zaokrouhlení, myslím tím proces, pomocí kterého se snižuje počet významových číslic v čísle. Výsledek zaokrouhlení je „kratší“ číslo (má menší počet číslic, které nejsou rovny nule), které je sice méně přesné, ale lépe se s ním manipuluje a lépe se zobrazuje. Tak existuje v php funkce pro zaokrouhlení dolů? A nyní to nejdůležitější. Jestli někdo z vás ví, zda tato funkce existuje a dokonce ví jak se jmenuje, pak mi prosím napište jak se tato funkce jmenuje. Jestli ovšem někdo pouze ví, že tato funkce existuje a neví jak se jmenuje, pak mi prosím nepište a jestli náhodou někdo ví, že tato funkce existuje a z nějakého důvodu mi nechce prozradit název této funkce, pak mi prosím také neodpovídejte.

díky, myslím tím předem díky za odpověď.
k
Profil *
H13
:) velice dobre

I kdyz uz to tu je zodpovezene tak je to fce floor() - to abych mohl s cistym svedomim napsat to ":) velice dobre" a tim vyslovit uzivateli H13 svuj uprimny obdiv a mou necekanou zaplavu jeho strucnym dotazem.
tiso
Profil
H13 ...a pritom stačilo v pôvodnom príspevku dopísať jedno slovo: Jaká? Tiež narážam na šetrenie písmenkami - potom musím vysvetľovať a zaberiem tým oveľa viac času ako keby som to napísal rovno...
k
Profil *
tiso
Kdyby sis precetl jeho dotaz tak zjistis, ze pokud chces na cokoli v tomto threadu odpovidat, tak pouze pokud uvedes dotazovanou fci:)

floor()
tiso
Profil
k ja som ho čítal, ale keďže tu bola odpoveď už 2x tak som názov funkcie nepísal...
k
Profil *
tiso
Zas ti tam ta funkce chybi:)

floor()
tiso
Profil
k - Tebe tam pre zmenu chýba diakritika... Chceš hádzať kameňom?
k
Profil *
tiso
Ano chybi jelikoz mam nainstalovanou pouze US klavesnici.
Hazet kamenem?

floor()
nightfish
Profil
H13
když víš, že funkce existuje, tak bys mohl podniknout nějaké pokusy ji najít v manuálu, což? nebo jsi na to příliš pohodlný a je potřeba ti vše naservírovat až pod nos?
H13
Profil
když víš, že funkce existuje, tak bys mohl podniknout nějaké pokusy ji najít v manuálu, což? nebo jsi na to příliš pohodlný a je potřeba ti vše naservírovat až pod nos?

Kdyby jsi nenapsal výše citovanou větu, bral bych tvoji první odpověď spíše jako úsměvný příspěvek poukazující na nedokonale položenou otázku, ale takhle to vypadá, jako kdyby jsi znal odpověď, ale chtěl by sis ji nechat jen pro sebe. "Naznačím mu pouze část odpovědi, ale zbytek ať si najde sám, diskuzní fórum tady přeci není od toho, abychom tady servírovali vše až pod nos."

:-)
nightfish
Profil
"Naznačím mu pouze část odpovědi, ale zbytek ať si najde sám, diskuzní fórum tady přeci není od toho, abychom tady servírovali vše až pod nos."
ano, tak to je, protože pro všechny je výhodnější, když se po jednom nakopnutí naučíš hledat v manuálu, než když tady postupně položíš 30 dotazů na existenci 30 funkcí (záměrně přeháním, neber si to osobně)

již několikráte zde v diskusi (i na mou adresu) zaznělo:
"Dej někomu rybu a nasytíš ho na den. Nauč ho rybařit a nasytíš ho na celý život."
H13
Profil
již několikráte zde v diskusi (i na mou adresu) zaznělo:
"Dej někomu rybu a nasytíš ho na den. Nauč ho rybařit a nasytíš ho na celý život."


Logické, ale já jsem měl prolezlý php.net, hledal jsem vše kolem round a fci. floor jsem prostě přehlédl. I když je pod funkcí round 'Viz také ceil(), floor() a number_format().', tak mě prostě nenapdlo, že funkce round down se může v php nazývat 'podlaha' :-) a proto jsem se zeptal.

Takže nebylo to pohodlí, ale neznalost a přehlednutí a když člověk umírá hlady, je vděčný i za nasycení na den.
HonzaH2
Profil
šmarja, to je povídání kolem jedné funkce ... přitom zaokrouhlit dolu jde i bez ní, např. $cislo = (int)$cislo;
Joker
Profil
ROFL, by mě nenapadlo, jak může takovéhle téma být zábavné :-)
llook
Profil
HonzaH2
Já vím, že taková situace moc často nenastane, ale zkus si na 32-bitovém systému dosadit $cislo = (int) 4294967295...

Raději floor().

Joker
Jj, je tu spousta jokerů. :-)
HonzaH2
Profil
look
máš pravdu, floor() je lepší
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.