« 1 2 »
Autor Zpráva
Roni
Profil
Ahoj, potřeboval bych radu...nevíte, jak by se dalo udělat, aby při každém kliku na odkaz se zvýšila hodnota proměnné o 1, při dalším kliku zase o 1 a tak dál? Dík
Petr Tichý
Profil
Ajax.
Roni
Profil
hm ajax....skoro nic o tom nevím, ale myslím, že v mém by to stejně nešlo použít. Konkrétně mi jde o tohle: chci udělat jednoduchou galerii. Obrázky mám pojmenované číselně (1.jpg, 2.jpg...) a potřebuju, aby při kliku na odkaz se načetl následující obrázek. Nějaký nápady?
Pavel Prochazka.zde.cz
Profil *
Roni napadu je spousta. ale nebude to trivialni.... Nebo zalazi na tom co je to trivialni... Odhaduji ze to bude cca i s administraci asi 500 radku kodu v php. Jen pro informaci, tedka dokoncuji script pro ankety, vcetne administrace a kod ma 720 radku...
Jinak k tvemu problemu. Nacti nejaky obazek, dale musis nejak zabespecit provazanost obrazku s polozkou pocitadla, nejlepe nazev pocitadla stejny jako nazev obrazku, dale si zvol zpusob ukladani, do souboru nebo do databaze a jen si udelej primitivni poitani, kdyz kliknu na tento obrazek, tak v < img src=xxxx > bude misto xxxx url scrptu ktery ma pozadavek zpracovat, nejlepsi je pouzit stejny script na vsechno a jen vyhodnocovat vse pomoci prepinacu (ten kdo programoval v cecku pod okna to ma jednodusi, tam tento princip je jedine mozne reseni). A podle toho co bude predan jako parametr (index.php?galerie=0001245) znamena napriklad ze : vsechno funguje pres centralni script index.php a ten se odkazuje na galerie.php a predava ji parametr 0001245 a toto je stejny zaznam jako v souboru nebo databazi. V databazi staci uz jen pozadovany paramet nalez a nacist jeho hodnotu a tu zvisit o jednicku a zase ulozit.
Pro nejake scripty se muzete podivat na muj web, tam jsou vesmes vsechny funkcni pro centralni pres index.php.
Jen u vaseho reseni musite zabespacit nacteni parametru uvedenim za otaznikem a nasledne je zpracovat a podle toho volat patricne scripty. Timto muzete predejit i problemu ze nejaky script neexistuje nebo je spatny parametr, vse je ve vasich rukach jak se vyporadate s timto problemem....
souki
Profil
Roni
V tom případě jednoduché. Drž si v javascriptu proměnnou i=0;. Do dokumentu dej jeden prázdný obrázek a odkaz.

<img src='1.jpg' id='obrazek' />
<a href='#' onclick='document.getElementById("obrazek").src=(i++)+".jpg";return false'>další</a>


takhle nějak...
djlj
Profil
Pavel Prochazka.zde.cz
Odhaduji ze to bude cca i s administraci asi 500 radku kodu v php.
To jsem nevěděl, že se to dá tak z fleku odhadnout :D.

Roni
Použij soukiho řešení.

Nebo jednoduše předávej číslo obrázku GETem, a pak jen přičítej jednu jedničku - echo "<a href='".intval($_GET['obrazek']+1).".jpg'>další</a>"; Pomocí file_exists ještě můžeš ověřit, jestli obrázek existuje. Budou to tak 3 řádky kódu :)).
souki
Profil
Ještě by si to mohl vylepšit o maximální počet obrázků. Pokud by se překročil, šlo by se zase od prvního

<img src='1.jpg' id='obrazek' />
<a href='#' onclick='document.getElementById("obrazek").src=(i++%500)+".jpg";return false'>další</a>

Pavel Prochazka.zde.cz
Pořád se nemůžu zbavit dojmu, že buď si programoval v BASICu nebo učíš informatiku :o)
Pavel Prochazka.zde.cz
Profil *
souki informatiku neucim....
Jen umim programovat: CPU Z80 -->assembler, CPU MC6800 -->assembler, jednocipovi processor PIC --> assebmler a cecko, hradlova pole xilinx -->VHDL a ABEL, Visual basic a cecko, php, html a snad je to vsecko....
souki
Profil
Pavel Prochazka.zde.cz
nic ve zlém... já jen, že vždycky přijdeš s poměrně komplikovaným řešením
Pavel Prochazka.zde.cz
Profil *
djlj no ono zalezi co asi se ma programovat a to jde asi odhadnout jak projekt bude narocny.
djlj
Profil
Pavel Prochazka.zde.cz
Též nic ve zlém, ale souhlasím se soukim. V tomto případě na to fakt stačí pár řádků kódu a je to hotový. Když jsem četl tu tvou „radu“, tak jsem nevěděl, jestli se tomu mám začít smát, nebo raději brečet…
Pavel Prochazka.zde.cz
Profil *
souki ok. kazdy ma svuj styl reseni... Ja vychazim ze sve praxe... Bohuzel v PHP me pripadne, ze nikdo nic moc neprozradi... Kazdy jen okrajove. Malokrat jsem vydel konkretni reseni a to jeste pokud se jedna o obecny problem, tak potom byl i priklad...
Na mem webu jsou k dispozici pro nekomercni ucely vsechny scripty, ktere jsem pouzil na svem webu, a zde jde pekne videt jak pronikam do taju programovani aplikaci pro web, kazdy script ma jiny styl reseni problemu, od zcela odlisneho reseni az po standartni... A to jen diky tomu ze je na internetu malo informaci jak wlastne psat webove aplikace. Co se tyce treba cecka pro windows, tak na to existuji ohromne mnozstvi literaturi ktere vytvori uz zakladni konstrukci budouci aplikace. V php nic takoveho neexistuje a tak jsem pouzil standartni reseni jako u programu ve windows, a vypada to ze se to velice osvedcilo. nevim zda to je standartni reseni ale pro me to je jedine rozrumne reseni. Nesnasim kdyz nejaka funkce na webu treba anketa ma 10 souboru a cely csript je rozsekan do kasdeho kousku souboru, vtom se potom nikdo nevizna. Alespon ja ne, tak mam hezdy cely script (modul) v jednom souboru. Je vse pohromade, na nic nazapomenu. A cely web se potom zklada z takovich nekolika modulu a jednoho hlavniho ridiciho scriptu index.php. Co je na tom sloziteho.....
souki
Profil
Pavel Prochazka.zde.cz
Na procedurální programování mám zase alergii já. Rozsekávání do souborů berou pouze v případě OOP, když má každá třída jeden soubor. Stručně zdokumentované metody a víc není potřeba.
Nesouhlasím, že je málo informací. Mám doma jedinou knížku o PHP od Koska. Popisuje snad ještě PHP3 a musel jsem se docela smát, když jsem v ní nedávno listoval. Jsem samouk a všechny mé znalosti pramení z toho, co jsem vyčetl na internetu nebo (a to mnohem častěji) jsem na to postupně sám přišel. Nemyslím si, že jsem v PHP amatér a mám za sebou větší projekty. Přesto ale vím, že je pořád dost věci k učení a na internetu je stále dost literatury nebo diskuzních fór k pročtení.
Pavel Prochazka.zde.cz
Profil *
djlj mozna par radku ale, je to tu podstatne ALE, kdyz vypnu javascrit, tak mam po zizalkach... a nic nepofaka... A to moje reseni je sice trosicku slozitejsi, par radku navic ale pojede porad. A oto me hlavne jde. Aby aplikace fungovala VZDY a ne jen za urcitych okolnostech.... Asi se spokojite s omezenou funkcnosti programu (nemlucim o webove aplikaci) ale obecne o jakemkoliv programu. Ja tedy ne....
djlj
Profil
Pavel Prochazka.zde.cz
Kdybys četl pozorněji, tak já jsem o Javascriptu nenapsal ani slovo… Raději to prosím tě už neřeš, nemá to cenu.
Pavel Prochazka.zde.cz
Profil *
djlj ok, tys sice nic nenapsal ale souhlasis se souki a ten uvedl priklad pomoci jawascriptu.....

tak uz de nebudu dale vyjadrovat.....
djlj
Profil
Pavel Prochazka.zde.cz
Čti pozorněji.

Nebo jednoduše předávej číslo obrázku GETem, a pak jen přičítej jednu jedničku - echo "<a href='".intval($_GET['obrazek']+1).".jpg'>další</a>"; Pomocí file_exists ještě můžeš ověřit, jestli obrázek existuje. Budou to tak 3 řádky kódu :)).
souki
Profil
a nebo používej oboje :)

echo "<a href='".intval($_GET['obrazek']+1).".jpg' onclick='document.getElementById("obrazek").src=(i++%500)+".jpg";retur n false'>další</a>";
Pavel Prochazka.zde.cz
Profil *
Ach jo....
A vysledek si ulozi kam? To bude dalsi kod, bud do souboru a nebo do databaze, dale musi nekde vyzvednou predchozi hodnotu, to je dalsi kod. Potom bude pridavat obrazky v kodu? asi tezko, tak si udela nejakou administraci, to je dalsi kod. A to vsechno neni na jeden redek.
Jak jsem uz psal, napisete jen to nutne minimum, udelat pricteni jednicky k nejake promenne je triviali.
Kdyz si poradne prectete zakladni dotazek, tak uzivatel chce opakovane pricitat hodnotu, ale jak uz jsem pisal nema poneti jak takova webova aplikace funguje. Nikdo jste mu nerekl ze musi mejt nekde ulozeny data (soubor, databaze), potom musi ty data vyzvednou, pricist jednicku a zase nekam ulozit. Kdyz tomu pridam tu administraci, tam to bude jeden radek, asi tezko....

Jen pro poradek, je silene nesnasim odpovedi na cast otazky, proto jsem napisal cele reseni problemu. Nebo mate nekdo jine reseni, kde toto vsechno hezky pohromade a jedte na jeden radek?
souki
Profil
Pavel Prochazka.zde.cz
A vysledek si ulozi kam?
Jaký výsledek?
koudi
Profil
Nikdo jste mu nerekl ze musi mejt nekde ulozeny data (soubor, databaze), potom musi ty data vyzvednou, pricist jednicku a zase nekam ulozit. Kdyz tomu pridam tu administraci, tam to bude jeden radek, asi tezko....

No já nevim, ale na bys prosimtě chtěl nějakou administraci, ukládání dat a podobně? To je přece nesmysl.
souki
Profil
Pavel Prochazka.zde.cz
Má složku s obrázky, které se jmenují 1.jpg až N.jpg... Na to nepotřebuje administraci, když to chce jen prohlížet...
Pavel Prochazka.zde.cz
Profil *
kam si ulozi to pocitadlo kliknuti na obrazek?
Kdyz bude chtit obrazek pridat, tak se prihlasi na ftp a nahraje potrebni obrzek?
potom to vyzaduje nejaky nejaky zasah do php aby ten obrazek co si ulozil se zobrazoval... atd atd...
souki
Profil
Pavel Prochazka.zde.cz
Pokud si tazatel přál pouze zobrazovat obrázky, které si nahrál přes FTP, tak mu nenuťme nic dalšího. On nechce počítat kolliknutí na obrázek, ale pouze zobrazit další. Takže finální jednoduchý a přesto geniální kód vypadá takto:

<script type="text/javascript">
var i=1;
</script>
<?
echo "<img src='".(intval($_GET['obrazek'])%500)."' id='obrazek' />
echo "<a href='".((intval($_GET['obrazek'])+1)%500).".jpg' onclick='document.getElementById("obrazek").src=(i++%500)+".jpg"; return false'>další</a>";
?>
djlj
Profil
Možná bych to ještě trochu vylepšil :).


<script type="text/javascript">
var i=1;
</script>
<?

if(!intval($_GET['obrazek'])){
$_GET['obrazek']=1;
}

if(file_exists((intval($_GET['obrazek'])-1).".jpg")){
echo "<a href='".(intval($_GET['obrazek'])-1).".jpg' onclick='document.getElementById("obrazek").src=(i--)+".jpg"; return false'>předchozí</a>";
}

echo "<img src='".intval($_GET['obrazek'])."' id='obrazek' />";

if(file_exists((intval($_GET['obrazek'])+1).".jpg")){
echo "<a href='".(intval($_GET['obrazek'])+1).".jpg' onclick='document.getElementById("obrazek").src=(i++)+".jpg"; return false'>další</a>";
}
?>


souki, mimochodem, k čemus tam dal to %500?


A vysledek si ulozi kam?
Nikam, je v proměnné.

tak si udela nejakou administraci
Nechtěl bys k té fotogalerii přidat třeba ještě e-shop, kdyby chtěl ty obrázky náhodou prodávat? :)))

Nikdo jste mu nerekl ze musi mejt nekde ulozeny data (soubor, databaze)
Každý totiž předpokládá, že tazatel ví, že pro to, aby se nějaké obrázky zobrazily, je musí mít někde nahrané.

Kdyz bude chtit obrazek pridat, tak se prihlasi na ftp a nahraje potrebni obrzek?
Ano.

potom to vyzaduje nejaky nejaky zasah do php aby ten obrazek co si ulozil se zobrazoval... atd atd...
Ne. To si pleteš s HTML.
Pavel Prochazka.zde.cz
Profil *
souki
Konkrétně mi jde o tohle: chci udělat jednoduchou galerii. Obrázky mám pojmenované číselně (1.jpg, 2.jpg...) a potřebuju, aby při kliku na odkaz se načetl následující obrázek. Nějaký nápady?
toto je doplnujici dotazek autora..... Takze bude delat celou aplikaci a ne jen resit dilci problem.....
souki
Profil
djlj
mimochodem, k čemus tam dal to %500?
Nahoře jsem to psal. Předpokládám, že tam bude 500 obrázků. Když by ses dostal na obrázek č. 500, tak odkaz povede na 501%500 což je 1
souki
Profil
Pavel Prochazka.zde.cz
Ano. Přesně na to tady odpovídáme. Má systém ve jménech, tak asi nepotřebuje nahrát obrázky přes web.
djlj
Profil
souki
Ajo. Dopoledne jsem to četl, ale od té doby už jsem to zase zapomněl :).
Roni
Profil
Díky všem za odpovědi. Až budu mít chvilku, vyzkouším řešení, co navrhl souki a djlj.
« 1 2 »
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.