Autor Zpráva
DanG
Profil *
Předem chci říct, že jsme looser a doteď jsem dělal jen s HTML, ale potřeboval bych vysvětlit jednu věc. Dotaz jsme možná formuloval divně, ale jde mi o to, proč jsou dnes téměř všechny stránky dělány v php, když obsahují jen HTML kod (rozuměj proč mají dnes adresy formu např. www.adresa.cz/index.php?id=100 ? ale když se člověk podívá do zdrojáku tak vidí jen HTML kód) jakou to má výhodu? Když na dané stránce nejsou žádné php tagy? Usnadňuje to něco?
díky za odpověď a sorry za trochu ******* dotaz
DJ Miky
Profil
PHP se totiž provádí na serveru, takže PHP kód není vidět. PHP vygeneruje HTML kód, který pak ty vidíš.


Proč je dnes většina stránek dělaná v PHP?

Protože potřebují dynamicky servírovat a měnit informace.


Když na dané stránce nejsou žádné php tagy?

PHP je skriptovací jazyk, nejsou tam žádné tagy, ale příkazy. Pro ukázku třeba Seriál na Linuxsoftu.
Akacko
Profil
php v ydrojovem kodu vidět NEMUŽEŠ!!! jak jsem ostatně dnes na tomto foru psal. PHP se provadi na straně serveru a server tvemu prohližeči odešlě zpracovany php kod v podobě html.
Akacko
Profil
grrrr byl jsem pomalejši
DanG
Profil *
Ok, ale k čemu je to dobré? Usnadňuje to něco? Kromě toho že v tom můžeš vytvořit fórum, formulář apod?
DanG
Profil *
Nikde jsem nenašel žádný návod, který by todle vysvětloval. Dnes jsem si nainstaloval easyPHP ale zatim v tom dost tápu a všude akorát nacházím návody na formuláře, na to jak získat informace o tom, kdo prohlíží stránky apod. ale nikde nic k tvorbě normálního webu.
Akacko
Profil
třeba, že když chceš napsat novinku. něco editovat, nebo mit prostě 'dynamicky' obsah...

při psani novinek stači napsat novinku do formulaže a ne otevirat zdroják. mužeš udělat registraci, vlastni programy, prostě uplně vše co tě napadne
quinux
Profil
DanG
Ok, ale k čemu je to dobré? Usnadňuje to něco? Kromě toho že v tom můžeš vytvořit fórum, formulář apod?
No tak to asi usnadňuje správu obsahu. Nebo si myslíš, že třeba aktualne.cz denně vytvářejí v HTML? ;o)
zero0x
Profil
ide o to, ze ked mas php, tak mozes vytvorit napriklad guestbook

normalne by si musel editovat html, vzdy ked by niekto chcel napisat do guestbook

takto vytvoris formular, ktory sa spracuje cez php a ulozi do databazy

potom sa php pripoji k db (databaze) a stiahne tieeto udaje. no z nich vygeneruje html kod, takze ty vidis iba ten vygenerovany
DanG
Profil *
quinux:
Ok, no myslel sem, že to bude k něčemu podobnýmu dobrý ;) tohle je zrovna věc, která mě nutí odhlédnout od HTML a snažit se naučit něco jinýho, co by vyřešilo tyhle problémy že novej text na stránce = novej HTML soubor. Existuje někde návod, z kterýho bych se mohl tyhle věci naučit? a neodkazujte mě prosim na http://cz.php.net protože tam se zabývají uplně jinýma věcma. Díky za rady
quinux
Profil
DanG
http://wordpress.cz/ hotový redakční systém. Nemusíš nic tvořit ;o)
Jinak se koukni třeba na http://interval.cz/vyvoj-aplikaci/php/
Alphard
Profil
seriál na linuxsoftu: http://www.linuxsoft.cz/php/
už to psal DJ Miky, ale uvedu znovu

jinak pro PHP je mnoho návodů i méně rozsáhlých, stačí do googlu zadat něco jako PHP návod a máš četbu na několik let :-)
DanG
Profil *
Ok, díky zkusim se tim prolouskat. a wordpress radši nechám být, zas nejsem úplnej mimoň, jen jsem zaspal dobu .)
zero0x
Profil
pozri si ten linuxsoft.cz, ja som sa tiez cez neho naucil

ale poradim ti, treba mat nejaku predstavu o tom, co chces vlastne vytvorit.

urci si ciele. pre zaciatok pocitadlo navstev. potom anketa. potom guestbook, a ako budes citat ten navod, tak budes chapat, ako skvele sa to phpcko da vyuzit pri takychto aplikaciach
Alphard
Profil
urci si ciele. pre zaciatok pocitadlo navstev. potom anketa
nejsi troškař :-) já bych doporučil spíše vypsat datum, kdo má svátek, atd. pro vytvoření představy o PHP, přece jen, udělat slušnou anketu není až tak jednoduché, jak by se na první phled zdálo
DanG
Profil *
zero0x:
snažim se dělat webzine - tzn. že by to bylo hodně HTML souborů a tím pádem dost složitý. Proto se snažim najít nějaký jednoduší způsob. Počítadlo, anketa ani kniha návštěv nejsou důležitý, to se dá někde stáhnout. Mě jde o co nejjednoduší přidávání článků do toho zinu (stejně jak na aktualne.cz jak tu někdo psal ;)
Petr Tichý
Profil
Naučením PHP se ale nezbavíš nutnosti umět dobře HTML a CSS. V PHP webové stránky nevytvoříš. "Jen" je oživíš, výstupem bude vždy HTML.
DanG
Profil *
a jasně že bych se pak rád naučil i knihu návštěv a anketu, ale to bude asi složitější.
Petr Tichý
Profil
Složitější než přídávání článků to nebude. Naopak.
zero0x
Profil
presne tak,

takymito hlupostami sa naucis php..

a z tvojej teorie "to sa da stiahnut" vyplyva, ze sa vobec nemusis ucit php, pretoze staci ze si stiahnes hotovy blog
Timy
Profil
DanG
Já třeba používám php kvůli jednudušší správě webu. Kdybych to měl pozue ve statickém HTML, musel bych s každou novou stránkou změnit všechny stránky ručně (případně přes nějaké hromadné úpravy v PSPadu), což je krajně nepohodlné. V PHP změním obvykle jen jeden soubor. Navíc bez PHP bych asi těžko zprovoznil hezké url: /kontakt místo /kontakt.html apod. A pokud nainstaluju přímo redakční systém, nemusím už pak upravovat zdrojáky, ale můžu novou stránku vytvořit pohodlně přes formulář.

Pokud pak potřebuješ na webu ukládat nějaké informace pocházející od uživatele, výhody jsou zřejmé, to by v čistém HTML nešlo vůbec.
DanG
Profil *
Timy
jo, o to mi zrovna jde. Na stránce mám kupu HTML souborů a do menu chci přidat jeden nový odkaz, ale musim kvůli tomu upravovat každý HTML soubor.
Timy
Profil
DanG
Teď už bys tedy mohl pochopit, Proč je dnes většina stránek dělaná v PHP :-)

BTW čistě v HTML by to teoreticky šlo taky, přes iframe nebo přes rámy obecně. Ale to je "řešení", ne řešení.
DanG
Profil *
Timy
jo už to chápu;) ten iframe mě napadl taky, ale rád bych si osvojil tenhle způsob. vypadá to ale, že cesta přede mnou je ještě dlouhá :)
zero0x
Profil
to teda je, ale konkretne toto sa da urobit jednoducho

1, priponu kazdej stranky zmenis z .html na .php
2, vystruhnes menu z kazdej stranky a pridas ho do noveho suboru menu.php
3, na miestach, kde bolo doteraz menu iba pridas <?php include('menu.php'); ?>

ten kod ti vysvetlim:

php sa od html oddeluje znackami <?php a ?>. niekedy staci napisat iba <? a ?>, ale nie vsade to musi fungovat.

potom sa pisu prikazy. vecsina prikazov ma strukturu prikaz(parameter); - na konci kazdeho riadku musi byt bodkociarka. niektore prikazy sa daju zapisovat iba prikaz parameter;

ak je parameter cislo, nemusi byt v uvodzovkach. ak je to text / teda retazec (string) musi byt v uvodzovkach.

prikaz, ktory som ti predviedol je include(parameter);. Tento prikaz sa pokusi na miesto, odkial bol zavolany vlozit subor, ktory si mu ukazal cez parameter. teda include('menu.php'); vlozi na miesto, kde je napisany subor menu.php

a to je to, co potrebujes
Nox_lbc
Profil
vypadá to ale, že cesta přede mnou je ještě dlouhá :)

Kup knihu "Základy PHP" anebo něco podobného a testuj testuj, výsledek se dostaví záhy!
krteczek
Profil
nebo nainstaluj nějaký systém, podle toho co přessně chceš by se dalo jistě vybrat nějaké řešení už hotové, a měl bys to hned, s vyřešenou spoustou dalších věcí jako třeba více úrovní práv uživatelů atd.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.