« 1 2 »
Autor Zpráva
gavec
Profil *
Zdravím,

poradil by mi někdo, jak bych si mohl ulehčit práci při úpravě webu? Problém je následující. Např. Potřebuju upravit jednu věc, která je třeba na zbylých 10 stránkách. Jak to mám udělat, abych nemusel upravovat na každé stránce zvlášť? Předem díky
Casero
Profil
gavec
Třeba v PSPadu je fce nahradit, která sahá do více souborů.
gavec
Profil *
nejde to nějak přes PHP?
Alphard
Profil
ano, ale upravit již existující stránky nebude lehčí než v PSPadu
kdyby jsi myslel na budoucnost, tak třeba include, ale nehodí se všude, je to složitější
FiryCz
Profil
Najdi si něco o funkci include a nauč se ji používat. Bude ti to stát za to.
gavec
Profil *
JJ už jsem se ji naucil pouzivat. diky za tip, nemusi to byt vubec spatne pro ulehceni upravy PHP. Jde taky nejak ulehcit neco jako kdyz potrebuju upravit treba nadpis a abych to nemusel na vsech strankach zvlast. Zkousel jsem ten PSpad. Dal jsem f-ci nahradit ale vyhledalo mi to co jsem potreboval, ale upravilo jenom na te jedne strance... Potreboval bych neco, kde se to upravi ve vsechn naraz...
gavlovic
Profil *
PSPad to dokáže:
Search > Search / Replace in Files...
gavec
Profil *
Parada diky funguje to :)
Mireczech
Profil
sed je na to jak delany
gavec
Profil *
sed? co to je?
bukaj
Profil
gavec
sed? co to je?
sed nebo $ man sed
Pavel Prochazka.zde.cz
Profil *
Panove,
funkce INCLUDE je uplne na neco jineho nez se tady snazite tvrdit. Podivejte se na jazik C, jak se ma include pouzivat. Pro upravu urcitych informaci se pouzivaji PROMENNE. Nejake jakdo se stara o beh celeho webu a tam i nacita z nejakeho skladiste dat (databaze, soubory) patricne informace, ktere se nasledne predaji urcite strance....
gavec
Profil *
Asi jsem to nepochopil. Nějaká konkrétní rada?
Pavel Prochazka.zde.cz
Profil *
gavec Vsak pisu, pouzit promenne....
priklad:



<title><?php if(!isset($sTitulek)){$sTitulek ="";}

echo $sTitulek; ?></title>

toto je v kodu kde se ma menit titulek strany. Nadrazeny (hlavni, neboli jadro webu), preda teto strance promennou: $sTitulek ktera uz obsahuje konkretni informaci... Pokud neni predana zadna informace, tak se vytiskne prazdny retezec. To proto aby to nehlasilo zande upororneni, az budete pouzivat vlastni obsluhu chyb....
gavec
Profil *
Ještě jedna věc, je v PSPadu nějaká funkce, přes kterou vložím např upně nový text např do 10-ti stranek naraz?
bukaj
Profil
Pavel Prochazka.zde.cz
funkce INCLUDE je uplne na neco jineho nez se tady snazite tvrdit
Ano? A na co podle vás je? Podle mě je na vkládání souborů... Tak nevím, jestli sem nebyl celou tu dobu klamán.
K čemu se tedy include (popř. jeho tvrdší bratříček require) má používat v PHP? :)

Taky jako v Céčku, k začleňování hlavičkových souborů?
Mastodont
Profil
gavec

Kdybys použil Google, zjistil bys, že existují přímo softíky na hromadnou záměnu textu ve více souborech najednou, třeba

http://pcwin.com/Software_Development/Batch_Text_Replacer/index.htm
Mastodont
Profil
Pavel Prochazka.zde.cz
Mám silný dojem, že jste zcela zmaten a úplně mimo mísu.
gavec
Profil *
Mastodont

Diky moc... velice dobra vecicka
Pavel Prochazka.zde.cz
Profil *
bukaj ach jo, include je na vkladani souboru, ale dotazujici chce menit v php nejake hodnoty, na to jsou include? Asi ne, k tomu slouzi promenne.....
Pavel Prochazka.zde.cz
Profil *
Mastodont ja ten pocit nemam, radite mu tu uplne bludy... A neustale vsichni phpckari propagujete include, jako magicke zaklinadlo na vsechno. proboha, trosku se zamislete nad danim problemem....

zde je original dotazu:
Zdravím,

poradil by mi někdo, jak bych si mohl ulehčit práci při úpravě webu? Problém je následující. Např. Potřebuju upravit jednu věc, která je třeba na zbylých 10 stránkách. Jak to mám udělat, abych nemusel upravovat na každé stránce zvlášť? Předem díky


Jak to chcete udelat pomoci include? asi tezko, na to jsou promenne....
Mastodont
Profil
Pavel Prochazka.zde.cz

ROTFL.
dotazujici chce menit v php nejake hodnoty

Ne, nechce, chce upravit jednu věc, která je třeba na zbylých 10 stránkách. To může být třeba záhlaví nebo patička, rozhodně ne jen nějaká "hodnota".
bukaj
Profil
Pavel Prochazka.zde.cz
ÓÓÓ, velectěný, velice se omlouvám, že jsem chvíli mohl pochybovat o Vašem myšlenkovém pochodu, i když...

ale dotazujici chce menit v php nejake hodnoty
Dotazující chce nahradit kus kódu (popř. obsahu) několika stránek (viz. Potřebuju upravit jednu věc, která je třeba na zbylých 10 stránkách). Takže pokud by chtěl používat proměnnou, jak radíte vy, stejně by do každé z těch deseti stránek musel obsah té proměnné dostat. Na to jsou dva způsoby:

1. na začátku každé z těch 10-ti stránek proměnnou s jejím obsahem definuje. A poté vypíše na místo nahrazovaného textu. Napadá mě ale jeden vážný nedostatek takového řešení - je to úplně to samé jako nahradit text přímo.

2. vytvoří nový soubor, jehož obsahem bude definice proměnné. A na začátek každého z těch několika souborů vloží tento nový soubor (pomocí jazykových konstruktů include či require). A poté vypíše její obsah stejně jako při prvním způsobu. To je již lepší - nemusí na každou stránku vkládat definici té proměnné.

Ale není ještě efektivnější, aby v novém souboru byl rovnou nový úsek kódu, přičemž by se do stávajících souborů na místo starého úseku, vkládal tento soubor?

PS. Používejte prosím diakritiku ;)
Pavel Prochazka.zde.cz
Profil *
Mastodont

Ne, nechce, chce upravit jednu věc, která je třeba na zbylých 10 stránkách. To může být třeba záhlaví nebo patička, rozhodně ne jen nějaká "hodnota".


nejde to nějak přes PHP?

... kdyz potrebuju upravit treba nadpis...
Pavel Prochazka.zde.cz
Profil *
bukaj
1. na začátku každé z těch 10-ti stránek proměnnou s jejím obsahem definuje. A poté vypíše na místo nahrazovaného textu. Napadá mě ale jeden vážný nedostatek takového řešení - je to úplně to samé jako nahradit text přímo

zalezi jak si to cele zaridi, pokud toto udela, tak uz zamotny text muze menit, napriklad udela si neco jako zahlavi cele strany a tam bude menit jednotlive napisy. Zahlavy bude treba definovano jako funkce, ktere se preda pozadovany parametr....
neco jako:

$sTitulek ="-- titulek --";
fZahlavi (sTitulek);

nebo asi nejlepsi reseni je udelat si nejakou sablonu stranky a jen tam prat jeden text za druhem. Texty budou hezky ve skladisti dat.... Asi nejlepsi reseni....
bukaj
Profil
Pavel Prochazka.zde.cz
na začátku každé z těch 10-ti stránek proměnnou s jejím obsahem definuje.
pokud toto udela, tak uz zamotny text muze menit
Ale takovýto způsob postrádá jakýkoli smysl.

nebo asi nejlepsi reseni je udelat si nejakou sablonu stranky
Problém tkví v tom, že gavec to tak udělané nemá. A obávám se, že se mu to nehce celé předělávat.
Pavel Prochazka.zde.cz
Profil *
bukaj
ani bych nerek, sice nevim jak to ma gavec udelane, ale urcite ma nacatku nejake html prikazy, ktere jsou na kazde strance stejne. Tak tento opakujici kod hodi do nejake funkce a nej predava menici se prametry. Samotna stranka se tim pekne zprehledni. Ten samy postup provede na konec stranky a je vymalovano. Pak takove stranka bude vypadat preba takto:


$sTitulek ="-- titulek --";
fZahlavi (sTitulek);


text


fZahlavi();

Ma tady gavec nekolik ruznych inspiraci, bud to bude nejak lepit a cim vice stranek bude tim horsi uprava bude. Nakonec se stejne dopracuje na zpusob zahlavi, text a zapati. Kde zahlavi a zapati muze generovat core webu. A samotny text muze bejt prosty text formatovan pomoci TEXY.
Pavel Prochazka.zde.cz
Profil *
bukaj
ani bych nerek, sice nevim jak to ma gavec udelane, ale urcite ma nacatku nejake html prikazy, ktere jsou na kazde strance stejne. Tak tento opakujici kod hodi do nejake funkce a nej predava menici se prametry. Samotna stranka se tim pekne zprehledni. Ten samy postup provede na konec stranky a je vymalovano. Pak takove stranka bude vypadat preba takto:


$sTitulek ="-- titulek --";
fZahlavi (sTitulek);


text


fZahlavi();

Ma tady gavec nekolik ruznych inspiraci, bud to bude nejak lepit a cim vice stranek bude tim horsi uprava bude. Nakonec se stejne dopracuje na zpusob zahlavi, text a zapati. Kde zahlavi a zapati muze generovat core webu. A samotny text muze bejt prosty text formatovan pomoci TEXY.
Mastodont
Profil
ale urcite ma nacatku nejake html prikazy, ktere jsou na kazde strance stejne. Tak tento opakujici kod hodi do nejake funkce

A pomocí include by tohle nešlo, že? :)
bukaj
Profil
Pavel Prochazka.zde.cz
Nehci tady polemizovat nad tím, jak to kdo má nebo nemá udělané, kdo mu to dělal a jestli si/mu to udělal dobře :)
Pokud by gavec chtěl, tak asi nejlepší je dát si na web nějaký šablonovací systém. Což je mnohem lepší než dvě fce a formátovaný text mezi.

Ma tady gavec nekolik ruznych inspiraci, bud to bude nejak lepit a cim vice stranek bude tim horsi uprava bude.
To je možné, ale on na to přijde sám a určitě se vypracuje výš ;)

Mimochodem nezapomněl jste k té větě dodat něco jako: ,,...nebo to bude dělat jako majstr špica Pavel Procházka''? :)

Nakonec se stejne dopracuje na zpusob zahlavi, text a zapati.
Osobně doufám, že se k tomu nedopracuje. Nebo, že až se k tomu dopracuje, že půjde dál a nezůstane viset na v tomto bodě - jako vy.
« 1 2 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0