Autor Zpráva
Tomasekkk
Profil *
Zdravím všechny, rád bych se zeptal, zda-li lze v PHP a MySQL cachovat stránky. Mám velký projekt a nerad bych moc hltil servery, atd. existuje nějaký návod na to jak cachovat tyto stránky či výpisy z MySQL? Díky Tom
Joker
Profil
Pokud se stránky moc nemění, lze vygenerovat HTML výstup a pak ho jednoduše zobrazovat až do další změny.
Tomasekkk
Profil *
Prave, ze meni, myslim, ze cca. 5 minut se pridavaji nejake clanky,... :-(
Joker
Profil
Pokud se mění, tak je otázka, jestli vůbec má smysl to ukládat. Ale případně se dají generovat alespoň části, které jsou stálé (například hlavní menu)

Jinak MySQL má nějakou query-cache pro opakované dotazy, kdy výsledek je pořád stejný. Tuším že od MySQL 4.1
Tomasekkk
Profil *
No prave, meni se pouze jen par veci, menu zustava stejne. Jde mi spis o to, ze pokud tam mam nejake clanky, tak behem 10 minut se mi zobrazi na strance napr. 20 clanku, ty si prohledne okolo 30 lidi, takze je to celkem "zahul" na databazi, protoze vlastne porad provadi sql dotazy. Prave bych rad nacetl do cache ty clanky na strance a hned jak by se objevil novy clanek naskocilo by to do nove cache pameti.
Joker
Profil
No jestli 30 načtení za 10 minut, tj. 3 načtení za minutu, udělají "záhul" na databázi, možná by to chtělo optimalizovat dotazy do databáze ;-)

Každopádně kusy stránky, které jsou v databázi, ale přitom bývají dlouhou dobu stejné, se dají "předgenerovat" do souborů a ty soubory potom vkládat přes include v PHP.

Ale jestli to má smysl, to záleží na tom, kolik práce se tím ve skutečnosti ušetří (tj. kolik operací a SQL dotazů je na to generování potřeba).
Mastodont
Profil
Tomasekkk
Kdybys napsal 3000 lidí za 10 minut, tak jo, pak ta cache je dobrá, ale 30 ...
Tomasekkk
Profil *
Napsal jsem to spatne. Myslel jsem 30 lidi na jeden zaznam z DB, na jedne strance je jich cca. 20 natahuje se tam z vice tabulek,... takze by bylo dobre to cachovat, ne?
Mastodont
Profil
Tomasekkk
To nějak nechápu - každý návštěvník si přece stahuje celou stránku, ne 1 záznam ...
DFly
Profil
pokud maz dobre postavene dotazy a optimalizovane tabulky neni to potreba resit
doufam ze se ti tech 20 clanku netaha 20ti dotazama? :-)

pokud to presto chces resit, tak kazdej publikovanej clanek generuj ho html (a starsi clanky zase mazej)
a php je pouze sesklada dle jednoho dotazu na DB (podle casu, nebo cehokoli jineho)
Srigi
Profil *
PEAR poskytuje celkom dobru cache
Cache_Lite

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: