Autor Zpráva
Jára
Profil *
Mám fotogalerii, která se generuje z konkrétního adresáře. Název alba se bere z názvu podadresáře. Mám však problém s kódováním, neboť názvy podadresářů jsou s diakritikou a tudíž se cesta k souborům ve zdrojáku objeví dobře, ale fotky se z té cesty nenačtou. Nevíte někdo co s tím? Jak nastavit kódování názvů adresářů či nějak jinak?
tiso
Profil
Diakritika nemá v názve adresára alebo súboru čo robiť... Že to Windows povoľuje neznamená že jeto správne. Znaky: a-z 0-9 - _ . by ti mali stačiť...
suky
Profil
Jára
jj, a ty nazvy fotogalerii bys sis mel ukladat nekam jinam.
loyza
Profil
tiso
Já tomu teda vůbec nerozumím, ale tuším, že i Linux povoluje v názvech adresářů diakritiku. Z čeho vycházíš, když tvrdíš, že diakritika nemá v názve adresára čo robit?
tiso
Profil
loyza - nepoužívam Linux, takže ti nepoviem či podporuje z vlastných skúseností, a vygoogliť si to môžeš aj sám. Vychádzam z tohoto:
1. url -> súbory na disku by sa mohli odkazovať priamo cez url, a tam diakritika nemá čo robiť. Alebo ti www.example.com/%C5%A1kared%C3%A1-url/ pripadá v poriadku?
2. problémy z rôznymi kódovaniami -> v rôznych kódovaniach majú znaky s diakritikou rôzny kód, a teda názov adresára môže ale nemusí sedieť...
Obmedzením na znaky ktoré som uviedol tieto problémy odpadajú.
loyza
Profil
Tak jsem se na to díval, a v linuxu jsou adrešáře s diakritikou naprosto běžné. Bavíme se tady o adresářích nebo o URL? Pokud se bavíme o adresářích a OS to podporuje, tak nevidím důvod, proč to nevyužít. Pokud se ptáš na tu URL, tak mi přijde v naprosto v pořáku, tobě ne?
Ty problémy s různým kódováním budou podle mě lehce řešitelné, protože ten daný filesystém určitě má nadefinováno jakou znakovou sadu používá.
tiso
Profil
loyza - mne nie, preferujem /taketo-nazvy-adresarov/a-suborov.ext - sú totiž nezávislé na stroji na ktorom web beží. Stačí riešiť kódovanie v akom je uložený obsah súborov a podľa neho nastaviť správne kódovanie v hlavičke. A zvyknem tak pomenovávať ja adresáre a súbory vo windows, tiež s tým boli problémy pri zmene jazykovej verzie OS.
bukaj
Profil
loyza
protože ten daný filesystém určitě má nadefinováno jakou znakovou sadu používá.
Myslím, že filesystém vůbec nezajímá v jakém kódování je název souboru. Proto ani nebude mít žádnou výchozí znakovou sadu. Filesystém prostě přijme pár bytů, které značí název souboru. Pokud se budou shodovat s tím, co má, řekne, kde na disku hledat. A pokud ne, řekne, že soubor neexistuje.

A jedinými společnými znaky všech dnes běžně používaných kódování jsou ty v základní ASCII tabulce. Tedy s čísly 0 až 127. Prvních 32 a poslední (127-mý) zabírají bílé znaky, které, snad kromě mezery (ovšem ta se pak v shellech musí escapovat, takže není zas tak dobré ji používat), tabulátoru (který slouží ve většině shellů k automatickému doplňování, takže též prakticky nepoužitelný), na klávesnici ani nenajdeme. S ostatními znaky (s čísly 33 až 126) by neměl být problém. Ale zase některé mají speciální význam (např. lomítka, jak zpětné, tak normální, slouží v systémech k oddělování cesty). No a co tedy zbylo? :)
Jára
Profil *
Myslíte, že to tedy nějak zařídit jde, abych ty názvy adresářů měl s diakritikou a zároveň nebyl problém s cestou? Jak to kódování nastavit?
loyza
Profil
tiso
To jestli se ti to líbí nebo ne je úplně jedno, jde o to jestli je to platná URL. Podle mého názoru, to je platná URL, tak nevím co tady řešíme. O tom že je to lepší bez diakritiky se snad nemusí vést diskuse, to je jasné, ale netvrď, že to s diakritikou vůbec nejde. Podle mě to jde, jen je to ta horší možnost.
bukaj
Dobře, tak to neřeší filesystém, ale operační systém, ale někdo ty znaky na čísla převádět musí. Ještě jednou zopakuju, že se nebavíme o tom co je praktické nebo nepraktické, viděl jsem názvy souborů, které obsahovaly mezery, tabulárory i nové řádky, tak proč ne diakritiku?
Jára
Nevím,ale zkusil bych si zjistit jaké kódování se jedná a to pak používat, nebo si to překódovat do toho, které chceš.
Jára
Profil *
loyza
A mohl by jsi mi prosím říct jak? Jak zjistím kódování a jak to překóduji (jak překóduji celý skript vím, ale jak třeba jen nějaký řetězec v proměnné)?

moc díky
tiso
Profil
loyza O tom že je to lepší bez diakritiky se snad nemusí vést diskuse, to je jasné, ale netvrď, že to s diakritikou vůbec nejde. Podle mě to jde, jen je to ta horší možnost.
Ja netvrdím že to nejde. Tvrdím, že diakritiku v názvoch súborov nemá používať... Je to "lepšie" bez nej - ako píšeš aj ty...

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: