Autor Zpráva
mirda
Profil
Dobrý večer,

zkouším si vytvořit svůj první web v php, ale potřeboval bych trošku poradit. Mám tento skript:

$dotazteama=mysql_query("select jmeno,prijmeni,pozice,pozice_nahradni from clenove where druzstvo=1 or druzstvo_nahradni=1");
.
.
.
if ($pole_data["pozice"]==1 or $pole_data["pozice_nahradni"]==1):
echo "Jméno: ".$pole_data["jmeno"]." ".$pole_data["prijmeni"]."<br />";
endif;

Měl by mi zobrazovat členy družstva A a B dle pozice, na které člen hraje. Problém ale nastává ve chvíli, kdy jeden člen je zároveň na určité pozici v družstvu A a na jiné v družstvu B. Pak se mi ve výpisu družstva A zobrazí i pozice, která by měla být zobrazena v družstvu B. Prostě se z databáze vytáhne jak pozice tak i pozice_nahradni. Existuje nějaký operátor, nebo něco, čím bych mohl zabránit tomu, že pokud je pravda "pozice", tak se již nesmí vykonat "pozice_nahradni" a naopak pokud existuje jen "pozice_nahradni", tak už se nebude v databázi hledat ještě "pozice"? (Zkoušel jsem v podmínce i xor, elseif nebo rozdělit dotaz do databáze na 2části, ale to také není řešení) Moc děkuji za rady
Alphard
Profil
Existuje nějaký operátor, nebo něco, čím bych mohl zabránit tomu, že pokud je pravda "pozice", tak se již nesmí vykonat "pozice_nahradni" a naopak pokud existuje jen "pozice_nahradni", tak už se nebude v databázi hledat ještě "pozice"?

Tohle podle mě nedává smysl, nesnažil bych se vypsat to, co databáze najde dříve, ale v případě, že jsou splněny obě podmínky, vybral bych jednu, asi pozice, nebo to chápu špatně?
mirda
Profil
Uvedu příklad:

dejme tomu, že mám tři členy - Tomáš První je členem jen A družstva na pozici pravé křídlo
Pavel Druhý je členem A družstva na pozici kapitán, ale také náhradník pro B družstvo jako pravé křídlo
Mirek Třetí je členem jen B družstva jako kapitán

Teď se vykoná příkaz do databáze a porovná se podmínka a výsledek bude toto:

Seznam A družstva: Pravé křídlo - Tomáš První
Kapitán - Pavel Druhý
Pravé krídlo - Pavel Druhý

Seznam B družstva: Pravé křídlo - Pavel Druhý
Kapitán - Pavel Druhý
Kapitán - Mirek Třetí

Pavel Druhý, protože splní podmínku "where druzstvo=1 or druzstvo_nahradni=1 (případně where druzstvo=2 or druzstvo_nahradni=2) se objeví ve výpise 2x. A já bych právě potřeboval, aby se to omezilo opravdu jen na to určité družstvo. Takže aby se v A družstvu objevil jen jako kapitán a v B družstvu jako pravé křídlo.
Harwen
Profil
Jak máš sestavenou tabulku v db? Nějak si to nedovedu představit.
crook
Profil *
Hmm tyyy joooo mno tohle je o zakladech..

1. tabulka ..podle ceho je tvorena a jake ma udaje..
2. zavislosti... nevim presne jak ti to navrhnout..ono je mozne to dat vse do jedne tabulky ale muze byt i vyhodnejsi udelat mezi tabulku..tohle nebude jen o jedne podmince..teda pokud to myslis s php vazne

napr id_muzstva id_hrace... to se ti ulozi do jedne tabulky ktera propojuje hrace s muzstvem..snad si rozumime

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0