Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Kamil_M Profil |
#1 · Zasláno: 16. 7. 2008, 17:10:24 · Upravil/a: Kamil_M
Zdravím, potřeboval bych vysvětlit jednu funkci. Je to ze seriálu u PHP na Linuxsoftu.
function Bunka ($radek, $sloupec, $PrvniDen, $PocetDnu) { $dny=Array(1=>"Po", "Út", "St", "Čt", "Pá", "So", "Ne"); if ($sloupec==1) return $dny[$radek]; $chcivratit = ($sloupec-2)*7 + $radek - $PrvniDen+1; if ($chcivratit<1 || $chcivratit>$PocetDnu) return " "; else return $chcivratit; } Má to vrátit buď zkratku dne v týdnu (pokud $sloupec==1), nebo číslo dne, nebo pevnou mezeru. Konkrétně nechápu, jak autor přišel na toto: $chcivratit = ($sloupec-2)*7 + $radek - $PrvniDen+1; Všechno tam chápu akorát nevím jak došel na ten vzorec na číslo dne. Díki za odpovědi. |
||
Kamil_M Profil |
#2 · Zasláno: 16. 7. 2008, 17:12:19 · Upravil/a: Kamil_M
Celý kód je tady
|
||
Zerog Profil |
#3 · Zasláno: 16. 7. 2008, 18:06:07
Si nech vypsat ty promeny a hned by ti to melo dojit ne?
|
||
Kamil_M Profil |
#4 · Zasláno: 16. 7. 2008, 21:46:43
Zerog
Já nepotřebuju vypsat proměnný já potřebuju vědět jak na ten vzorec ten co ten skript psat přišel. |
||
Leo Profil |
#5 · Zasláno: 16. 7. 2008, 22:07:10
"Já nepotřebuju vypsat proměnný já potřebuju vědět jak na ten vzorec ten co ten skript psat přišel."
Logicky? Leo |
||
Zerog2 Profil * |
#6 · Zasláno: 16. 7. 2008, 22:08:46
Tak staci pochopit ten kod ne? Si vypis promeny a je to. To ti pak docvakne.
|
||
Radim Hejhal Profil |
#7 · Zasláno: 16. 7. 2008, 22:21:51
Dosazuj si v duchu hodnoty a propočítavej, uvidíš že to dělá přesně to co má a protože si to budeš muset všechno představit, pochopíš i vazby.
Tak třeba na vzorovém kalendáři na linuxsoftu je první den v měsíci čtvrtek. Výpisem zkratek se nezabýváme. Takže $sloupec = 2, $radek = 4, $PrvniDen = 4. (2-2)×7+4-4+1 = 1 A jak na to Petr Zajíc přišel? Asi nikdo tu není takový jasnovidec :o) 1. Možná je geniální a tohle byl jen vedlejší efekt propočítání smyslu života. 2. Možná si jen tak ťukal do klávesnice, nechápajíc co to je, a najednou z toho byl 101 dílný seriál o PHP. 3. Asi si prostě stejně tak jako já před chvílí v duchu představil čeho chce dosáhnout (jedničku v druhém sloupci a čtvrtém řádku, další čísla zvyšovat) a podle toho postupně poskládal proměnné. Prostě je si to třeba uspořádat v hlavě nebo postupně přidávat proměnné do vzorce v PHP, sledovat co to dělá a podle toho to upravovat. |
||
Kamil_M Profil |
#8 · Zasláno: 16. 7. 2008, 22:40:18
Radim Hejhal
Díki moc pochopil jsem ale sám bych na takovej vzorec asi nepřišel:D |
||
Radim Hejhal Profil |
#9 · Zasláno: 16. 7. 2008, 23:15:50
Ještě pár podobných vzorců takhle rozebereš a už budeš klidně vymejšlet vlastní ;o)
Mě to taky trvá dlouho když se dostanu k složitým věcem, ale kousek po kousku přidávám, neustále kontroluju co to dělá, vracím se, zase přidávám a ono se to nakonec složí. A když ne - vyspat se na to :o) |
||
Časová prodleva: 17 let
|
0