Autor Zpráva
RD
Profil *
Mám web a data v MySQL v UTF-8, ale když potřebuji scriptem vyjet data z DB a poslat přes funkci mail() zobrazuje se špatně diakritika, zoušel jsem to přes iconv: $subjekt = iconv('UTF-8', 'iso-8859-2', $_POST[subjekt]); ale stejně se diakritika rozhodí, v jakém formátu posílat český text přes funkci mail()?
Charlie
Mail v češtině se standardně posílá v ISO-8859-2. Zkus tvoji funkci přepsat:
iconv('UTF-8', 'ISO-8859-2', $_POST[subjekt]);

Možná je to case insensitive, tzn. záleží na velikosti písma.
Acci
A nebo vyzkoušej ještě
iconv('UTF-8', 'ISO8859-2', $_POST[subjekt]);
Charlie
Acci, jsem si jistý, že moje řešení funguje, tvojí verzi jsem nikde neviděl. Ale neznamená to, že by teoreticky nemohla fungovat.
Acci
Někdy je také dobré použít ISOXXXX-X místo ISO-XXXX-X. Verze knihoven se liší a tak musíte trochu experimentovat s tím, kde a jaký řetězec použít.
Citace z Intervalu (PHP pro pokročilé - ICONV)
Charlie
Aha, promiň. Tohle si budu pamatovat, je to docela dobrý poznatek.
RD
Profil *
- tak outlook 2003 subjekt rozhodí, tělo je OK
- gmail nezkousne ani tělo ani subjekt :(

není někde ještě nějaký zádrhel?
Acci
Tak se podiv na tu zprávu na Gmailu. Nahoře dej More Options » Show original a podiv se, co je napsáno za Content-Type:
Nai Dzet Quiv
BTW, myslíte si, že je špatné posílat e-mail v UTF-8? (Mně to přijde OK - Thunderbird, ale co ostatní?)
llook
Posílej to normálně v UTF-8 s patřičným content-type:

mail($to, $subject, $message, 'Content-Type: text/plain; charset=utf-8');

Problém je s předmětem, ten myslím musí být v quoted printable tvaru (protože content-type se netýká hlaviček) a tomu moc nerozumím.
Nai Dzet Quiv
pro llooka:
Já vím, jak to odeslat. Šlo mi o to, jak je to vhodné pro příjemce pošty. V tomto se nevyznám, ale nikde jsem četl, že e-maily je nejlepší odesílat v ISO-8859-2... Technicky to udělat umím.
Předmět musí být bez diakritiky.
Charlie
S tím předmětem by se to dalo vyřešit - nahradit všechny složité znaky entitami.
RD
Profil *
díky, už to sviští včetně subjektu, někde jsem našel jen pro doplnění:

$headers = "MIME-Version: 1.0\r\n";
$headers.= "Content-Type: text/plain; charset=utf-8\r\n";
$headers.= "From: od koho <".$_POST[odesilatel].">\r\n";
Nai Dzet Quiv
Ale ty e-maily někomu přicházej v divnym kódování (= pomatený znaky). Na Thunderbird i na Seznam mi to přijde OK. nechápu, proč, vše je nastaveno správně...
babča [www.oplatek.org]
Profil *
Jede to OK, celý web mám v utf-8.

udělal jsem si funkci...
function mail_header_encode($text)

{
return "=?utf-8?B?".base64_encode($text)."?=";
}

vychazel jsem z wikipedie (velmi dobry clanek) http://en.wikipedia.org/wiki/MIME#Encoded-Word

$text muze byt normalne v utf-8, s nim se nic delat nemusi.
$from a $predmet, protoze jsou v hlavicce, ktera ma pevne dane kodovani ASCII, se musi prekodovat touto fci.

$mail_odeslan = mail($prijemce, mail_header_encode($predmet), $text, "From: ".mail_header_encode($odesilatel)."\nMIME-Version: 1.0\nContent-transfer-encoding: 7bit\nContent-Type: text/plain; charset=\"utf-8\"");

Hodne stesti. :)
Podekujte za pomoc ;)
krteczek
RD: jen upřesním že pořadí konce řádku a nový řádek čili: \n\r
tak jak to máš to některé emailové služby nemusejí příjmout. (stalo se mi to, hledali jsme chybu a na toto jsme přišli: \r\n je špatně!
krteczek
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0