Autor Zpráva
foboss
Profil *
cavte, robim bakalarku z php/mysql , konkretne konfigurator PC zostav no a mam cennik , pre kazdy komponent mam vytvorenu tabulku so stlpcami ID, nazov, link .... bla bla

v kazdej tabulke su logicky tie iste stlpce (nazvy)

chcem sa spytat, ci by nebolo lepsie spravit len jednu tabulku a ukladat do nej vsetky komponenty (VGA, CPU atd) a jeden stlpec navyse, podla ktoreho by som vyberal data (len riadky, v ktorych by boli grafické karty)

chcem spravit aj vyhladavanie , z jednej tabulky by sa hladalo lahsie , nie ? co vy nato ?

Dik za kazdu radu, cavte :)
bohdan tůma
Profil *
no já si myslím, že lepší by bylo je nechat rozdělené do více tabulek. Jakýkoliv dotaz nad tabulkou by se pak provedl rychleji, protože by každá tabulka obsahovala méně záznamů.
foboss
Profil *
"pre kazdy komponent mam vytvorenu tabulku"

myslel som ovsem kazdy typ komponentu (graficka karta, proseor , zakladna doska, atd), proste asi 8 tabuliek

Dik bohdan

Ma este niekto nejaky nazor ?
bohyn
Pocet zaznamu v databazi nema zasadni vliv na rychlost vyhledavani pri spravnem pouziti indexu. Pokud maji tabulky stejne sloupce mely by byt sjednoceny do jedne.
foboss
Profil *
no , tak mam dva protichodne nazory , este nejaky ? :)

Pre mna osobne by bolo jednoduchsie vyhladavat z jednej ako z 8mych z jedneho formulara
bohdan tůma
Profil *
pokud budes provadet fulltextove vyhledavani, jakoze v takoveto aplikaci asi urcite ano, tak ty indexy moc imho nepomuzou. Ale souhlasim, ze vyhledavani by se snaze psalo pro jednu tabulku, nez pro vic (Ale to neni nic, co by union nespravil)
r0me0
pokud jsem to tedy dobře pochopil, tak já bych je dal všechny do jedné tabulky, vytvořil bych si sloupec s názvem typ, který by byl spojený přes ID s tabukou typů, ve které už by bylo jen ID a název (HDD, grafická karta, monitor atd.) a přes JOIN bych je spojoval.

Nevím sice, jak budeš mít řešenu tu administraci, ale při každém vytvoření nového typu hardware(v budoucnu) by se musela vytvářet nová tabulka... pak bych jich tam mohlo být zbytečně moc.
tiso
foboss - prečítaj si niečo o návrhu databáz a normálových formách.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0