Autor Zpráva
Argonisius
Profil *
Ahoj... zkouším vytvořit návštěvní knihu v php a tak bych se chtěl zeptat, jakým způsobem můžu zamezit přidání prázdného příspěvku... Dále bych se chtěl zeptat, jak se dá udělat (třeba jak to mají u blueboardu), že tam mají obrázky smajlíků jako "tlačítka", co jim do textu zprávy po kliknutí přidají např. *01* a ve výsledné zprávě se jim to zobrazí zase jako příspěvek.

Díky. Argonisius
SwimX
Profil
Argonisius
předpokládám, že máš formulář s metodou post.
takže if($_POST['zprava'] != "") odesli;

bbcode (upravíš si na smajlíky) -> http://www.volny.cz/peter.mlich/jpw/textarea2.html
jenom bych to nedělal přes tlačítka ale jako <img src="" onclick="">

a potom něco jako:
$zprava = str_replace(":D", " <img src=\"smileys/01.png\" alt=\": D\" width=\"15\" height=\"15\"> ", $zprava);
maarlin
Profil
jenom bych to nedělal přes tlačítka ale jako <img src="" onclick="">
Naopak - já bych to dělal přes element button, proč obrázek předělávat na tlačítko? Správný zápis by imho byl třeba:
<button type="image" onclick="vloz(':-)')">:-)</button>
Aby místo textového smajla byl obrázek už by mělo zařídit CSSko... Pak budou smajly lidsky použitelné i když se třeba nenačtou obrázky.
Měsíček
Profil
Reaguji na maarlin:

Si ze mě děláš srandu?
SwimX
Profil
maarlin
když se nenačtou obrázky, mám tam alt

stylovat buttony není nejlepší, jak mi vysvětlil Plaváček a Chamurappi
prohlížeče ne vždy změní vzhled podle css - http://www.456bereastreet.com/archive/200701/styling_form_controls_with_css_revisited/
Měsíček
Profil
Reaguji na maarlina:

Co řádek to blbost, uvedený příklad je také blbost, doporučuji si zopakovat základy HTML.

Reaguji na SwimXe:

"stylovat buttony není nejlepší, jak mi vysvětlil Plaváček a Chamurappi "

Kecy. Čteš špatně. Chamurappi s Plaváčkem upozorňovali na [checkbox, radio] nikoli na tag <button>.
SwimX
Profil
Měsíček
[checkbox, radio]
ano, na těch se neuplatní většina cssek

některý buttony maj zaoblené rohy atd. tak jako tak bych nedělal smajlíky v diskusi přes ně.
maarlin
Profil
Si ze mě děláš srandu?
Ne, myslím to vážně. ;)

když se nenačtou obrázky, mám tam alt
stylovat buttony není nejlepší, jak mi vysvětlil Plaváček a Chamurappi
/

Stylovat buttony u formulářů, které mají zůstat formulářem skutečně není nejlepší, samozřejmě. Ovšem nevím jak ty, ale já osobně když by se mi nenačetly obrázky, tak bych raději viděl obyčejný button, než kostičku s nepředvídatelným vzhledem (třeba IEčka tam tuším dávaly červený křížek, nevím jak jsou na tom nové verze...) a bůhvíjak vypadajícím textovým obsahem.

prohlížeče ne vždy změní vzhled podle css - “]http://www.456bereastreet.com/archive/200701/styling_form_controls_with_css_revisited[/i]“
to je dost neúplné tvrzení... Pravdou je, že běžné formulářové prvky (input, textarea, checkbox, option...) se skutečně špatně stylují, resp. spolehlivě nejdou nastylovat. Proto jsem taky v příkladu uváděl element button typu "image", který je právě ke stylování určen.
Měsíček
Profil
Reaguji na maarlina:

"Ne, myslím to vážně. ;) "

K pláči.

<!ELEMENT BUTTON - -
     (%flow;)* -(A|%formctrl;|FORM|FIELDSET)
     -- push button -->
<!ATTLIST BUTTON
  %attrs;                              -- %coreattrs, %i18n, %events --
  name        CDATA          #IMPLIED
  value       CDATA          #IMPLIED  -- sent to server when submitted --
  type        (button|submit|reset) submit -- for use as form button --
  disabled    (disabled)     #IMPLIED  -- unavailable in this context --
  tabindex    NUMBER         #IMPLIED  -- position in tabbing order --
  accesskey   %Character;    #IMPLIED  -- accessibility key character --
  onfocus     %Script;       #IMPLIED  -- the element got the focus --
  onblur      %Script;       #IMPLIED  -- the element lost the focus --
  >


ať hledám jak hledám podstatu tvého type="image" nenacházím. Zadalší vidět místo smajlíků tlačítko, no to bych je tam nejraději neviděl už vůbec.

To už rovnou tam můžeš dát <span> a přihodit mu třídu s pozadím + negrafický smajlík.
maarlin
Profil
Co řádek to blbost, uvedený příklad je také blbost, doporučuji si zopakovat základy HTML.
Uvedený příklad - pravda - není zrovna podle definice W3C.
Asi správnější zápis by mohl být
<button name="submit" value="submit" type="submit">Send<img src="/icons/wow.gif" alt="wow"></button>

Podle http://www.w3.org/TR/html401/interact/forms.html#h-17.5
V každém případě bych použil button, místo obrázku.
Měsíček
Profil
Reaguji na maarlina:

"Uvedený příklad - pravda - není zrovna podle definice W3C. "

Není a můžeš mi říct, podle čeho je tvůj příklad správný? Nebo type="image" tam máš jen pro provokaci? CSS se snad nebude aplikovat pokud tam nebude? Stále nechápu proč ho tam strkáš a označuješ ho za "správný zápis".

"V každém případě bych použil button, místo obrázku."

Výborně, ale používáš oboje. Pokud si někdo při tvém předchozím řešení vypne CSS neuvidí nic. Při nynějším si zase protiřečíš.

Promiň, že do tebe tolik ryju, ale zmatky kolem primitivního HTML nemám rád.
maarlin
Profil
"Promiň, že do tebe tolik ryju, ale zmatky kolem primitivního HTML nemám rád."
Naopak, konstruktivní kritiku oceňuji a uznávám, že jsem se nyní do toho trochu zapletl :)

Rád bych to tedy uvedl na pravou míru, snad se mnou již nyní budeš souhlasit:

<button value=":-)" type="button">:-)</button>

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: