Autor Zpráva
TFSi
Profil
Zdravím,
máte někdo kladné zkušenosti s nějakým jednoduchým a hlavně rychlým šablonovacím enignem? Stačí když bude umět nahrazovat řetězce a nějaké ty bloky.
Smarty a spol. jsou na můj vkus moc "šikovné".

Nebo bude lepší když se pokusím něco sesmolit přímo na míru?
joe
Profil
Zkus PET, celkem jednoduchý a nebo třeba ještě lépe - samotné PHP.
Aesir
Profil
TFSi:

Já jsem si oblíbil PHPTAL, šablony se kompilují do PHP a kešují, takže rychlé to je. Není problém předávat šablony jako string, takže je možné šablony ukládat do db, XML like systaxe a hlavně aktivní vývoj, což se o většině ostatních (snad až na Smarty) nedá moc říct.
reduxcz
Profil *
jednoznacne smarty...ale to asi tvoji podminku "jednoduchy" nesplnuje ;)
tiso
Profil
http://www.massassi.com/php/articles/template_engines/
TFSi
Profil
Aesir
Můžu se zeptat co znamená to „šablony se kompilují do PHP a kešují“? Zní to zajímavě, ale XML like syntax mě teda neoslovila...
srigi
Profil
bTemplate, pouzivam, max. spokojnost. Je to strasne lightweiht a rychle, ziadny balast a kraviny ako PHP kod v sablonach. Podporuje polia aj podmienky.
srigi
Profil
Pridam screen na jedno z mojich sablon.
joe
Profil
ziadny balast a kraviny ako PHP kod v sablonach
Nevim proč to nazýváš balastem a kravinama. Ono je podle mě kolikrát lepší úplně vynechat šablonovací systém - je zbytečný. Může ulehčit trošku práci, pokud podporuje cachování, jinak je spíš na obtíž.

Nevím proč by kodér se nemohl naučit jednoduchý výpis pomocí PHP, než psát (a teď použiju tvé slovo) ten balast do šablon, které se ve finále stejně převádějí na PHP.

Navíc jak teď napsal AM podemnou, šablonovací systémy jsou ve větší míře naprosto zbytečné. Proč něčím takovým zatěžovat a komplikovat si práci učením se, jak se s tím vlastně pracuje.
AM
Profil *
Pokud nepíšeš vyloženě komplexní web, jako třeba e-shop nebo tak, nezaobíral bych se šablonovacím engine vůbec. Jednoduché a rychlé řešení je použít prostě možnosti PHP, pokud nemáš přímý důvod, proč template engine použít (třeba že design stránky budou měnit neprogramátoři, stránka je opravdu hodně komplexní atd...), je to zbytečná komplikace práce.
AM
Profil *
Nevím proč by kodér se nemohl naučit jednoduchý výpis pomocí PHP, než psát (a teď použiju tvé slovo) ten balast do šablon, které se ve finále stejně převádějí na PHP.
Pokud to tak klient chce, což se často stane, není na výběr. Ten, kdo platí, má vždycky pravdu.
srigi
Profil
joe
Ja neviem, mne sa to proste nepaci. Kukni na implicitny sablonovy system ZendFW (kod dole) a porovnaj tie podmienky s mojou sablonou. Myslim, ze "moj" (nie je moj) sablonovy system prinasa viac elegancie.
joe
Profil
AM
Tak to je potom něco jiného. To pak udělám i rád :-)) Většinou ale klient celý kód nedostane.

srigi
Nakonec jsem to nemyslel, že by šablony byly úplně k ničemu... vím o tom, že se hodně používaj, jenom nechápu právě to, proč by kodér nemohl umět kus PHP kódu (a že dneska už to umí i děti na základce...).

Tvoje šablona je pěkná, souhlasím :-) ale stojí za to si odpovědět na to, jestli to k něčemu je. Navíc použití short tagů u PHP je pak celkem taky hezké (aspoň podle mě).

Ale vem si, že všechny výsledky metod, které mají v příkladu bys musel uložit do další proměnné. A to je podle mě zbytečné, když to můžeš napsat rovnou v šabloně :-)
TFSi
Profil
joe
Navíc použití short tagů u PHP je pak celkem taky hezké (aspoň podle mě).

Sice nevím co je na tom pravdy, ale někde jsem zaslechl že short_open_tag v PHP6 nebude?! To by potom byl celkem problém ;)

srigi
bTemplate“ Můžeš prosím dát link? Já jsem našel jenom asi 6 let neaktualizovanou stránku ale nezdá se že by s tou tvojí šablonou měla něco společného...
joe
Profil
TFSi
Je to možné, zatím jsem se o to nezajímal, já je nepoužívám :)

Už jsem ti sem chtěl posílat odkaz a pak si všiml, že to je ta stránka, o které píšeš, že je neaktualizovaná...
Str4wberry
Profil
Zápis „<?“ v PHP 6 pochopitelně bude ponechán.
joe
Profil
Trošku jsem se informoval a zjistil jsem, že v PHP 6 by měly být odstraněny ASP tagy - <% a ne <?. U krátkých tagů se mi líbí zápis <?= $var; ?>, že není třeba psát echo.
Str4wberry
Profil
Přesně tak. Viz.
srigi
Profil
TFSi, joe
Viem ze ma zatlciete do zeme, ale stranku ste nasli spravne. Ano kniznica je takmer 6 rokov stara, ale to je iba z toho dovodu, ze ponuka taku malu paletu funkcii. Tento sablonovy system proste stretol osud, ktory obcas stretne programy v Linuxe - SW je tak vyladeny a naprogramovany, ze je proste hotovy - netreba ziadne aktualizacie a dalsi vyvoj.

Ak by si teda TFSi aj po tomo poznani kcel do bTemplate ist, mam zopar doporuceni:
- stiani si poslednu verzii 0.3
- v kode kniznice na riadkoch 14, 15, 18, 19, 22, 23 prepis oddelovace (delimiters) na zlozene zatvorky - clovek sa lepsie vyzna v sablonach
- na konci suboru je ukonceny PHP blok a nasleduju dva prazdne riadky (biele znaky) - zmaz posledne tri riadky (aj ukoncovaciu znacku bloku PHP), inak sa objavi znama chba: Headers already sent...

Viem, ze asi tazko niekoho presvedcim k pouzivaniu 6 rokov starej kniznice, ale ty si kcel doporucenie a ja som ti ho dal, rozhodnut sa musis sam.
TFSi
Profil
srigi
Viem, ze asi tazko niekoho presvedcim k pouzivaniu 6 rokov starej kniznice
Co na tom. Moje auto má 10let a taky jezdí spolehlivě ;)

Upravil jsem si to podle tvých doporučení a i když to má na můj vkus trošku nezvyklou syntaxi tak se mi to líbí :)
Rychlé to je taky, dokumentace celkem slušná, asi u bTemplate zůstanu... uvidíme ;)
srigi
Profil
asi u bTemplate zůstanu... uvidíme
To ma tesi. Inak tu som kedysi postol mierne pokrocilu techniku vypisu tabulky.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: