Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
sexusbtw Profil |
#1 · Zasláno: 6. 2. 2009, 21:32:35
Zdravím,
chtěl bych oslovit ty z vás, kdo se již pokoušeli sestavit univerzální vlastní šablonovací systém. Dosud to dělám pomocí require takto: if(File_Exists(DIR_FS.DIR_MODULES.$_GET['page'].'.php')){ require_once(DIR_FS.DIR_MODULES.$_GET['page'].'.php'); }else{ require_once(DIR_FS.DIR_MODULES.'_notfound.php'); } Mám za to, že je k dispozici lepší způsob. Třeba natáhnout kód (neincludovat), prohnat ho sadou funkcí a až pak spustit php kód. Používat už zaběhlé CMS (Drupal atd.) se mi nehodí, ptž. málokdo se bezpečně vyzná v sofistikovaném cízím kódu. Byl bych moc rád za každou radu, nebo i link na seriál o stavbě větších stránek se šablonami... Díky.. |
||
srigi Profil |
#2 · Zasláno: 6. 2. 2009, 22:31:55
sexusbtw
Moj mikro MVC framework. |
||
joe Profil |
#3 · Zasláno: 6. 2. 2009, 22:35:05
Tohle se mi moc jako šablonovací systém nejeví. Spíš to vypadá na nezabezpečený include...
„Třeba natáhnout kód (neincludovat), prohnat ho sadou funkcí a až pak spustit php kód.“ Nevím co si představuješ pod tímto. Dělá se to opačně. Napřed provedeš nějakou aplikační logiku, uložíš si výsledky do proměnných, které pak použiješ v šabloně. Úkol šablonovacího systému je ten, že za definovanou syntaxi nahradí právě ty data z proměnných. Otázka je, jestli ti k něčemu takový systém bude. |
||
AM_ Profil |
#4 · Zasláno: 6. 2. 2009, 22:48:34
Zvažoval jsi použití již existujících systémů, třeba Smarty? Ten umí přesně to, co tu popisuješ, je velice pěkně napsaný, a ušetříš si možná desítky hodin práce.
|
||
sexusbtw Profil |
#5 · Zasláno: 6. 2. 2009, 23:21:46 · Upravil/a: sexusbtw
No, koukal jsem zde na serial a pripadaji mi moc slozite pro me ucely.
joe Tohle se mi moc jako šablonovací systém nejeví. Spíš to vypadá na nezabezpečený include... trošku jsem to zjednodušil, protože používám mod_rewrite, takže název souboru se indukuje pomocí funkce á propos, proč myslíš nezabezpečený? prochází se jen lokální soubory, pokud tento neexistuje, načte se soubor e404 - nevidím příležitost k potenciálnímu útoku... |
||
joe Profil |
#6 · Zasláno: 6. 2. 2009, 23:58:44 · Upravil/a: joe
sexusbtw
Spíš špatně napsaný, než nezabezpečený :-) Nevím sice předem co máš uložené v DIR_FS a DIR_MODULES, ale pokud bych za page dal třeba ../index (samozřejmě tohle fungovat nemusí) mohlo by se ti to zacyklit. |
||
panhuhu Profil |
#7 · Zasláno: 7. 2. 2009, 00:12:58
Pokud hledáš něco jednoduššího, můžes zkusit XTemplates. Jedná se o jednu třídu, nic náročného na pochopeni (samozrejme v porovnani proti robustnim Smarty šablonám).
|
||
AM_ Profil |
#8 · Zasláno: 7. 2. 2009, 12:04:36
jojo, existují i jednoduché již napsané šablony. Ale u Smarty je spíš problém s interní složitostí a tedy výkonem, na webu, který načte řekněme 100 lidí za sekundu, už by to nebylo nejlepší řešení. Co se týče jednoduchosti, já to pochopil asi za 10 minut, a mají velice pěkně udělanou dokumentaci, takže pokud si s ní poradíš v angličtině (možná by se dala najít i česky, já ale neměl potřebu) a nejsi v programování úplný začátečník, pracovat se Smarty je vážně radost. Taky jsem nejdřív chtěl zkusit jednodušší systém, ale když jsem při programování druhé sekce zjistil, že v něm plno věcí nedám dohromady, bylo rozhodnuto :)
|
||
dRaGen Profil |
#9 · Zasláno: 7. 2. 2009, 18:56:49
AM_
Co tedy navrhuješ za framework pokud je Smarty při více lidech náročný na systém? Na Smarty webu jsem našel "It is extremely fast. " |
||
AM_ Profil |
#10 · Zasláno: 7. 2. 2009, 19:09:04 · Upravil/a: AM_
Při více lidech jsem myslel řádově stovek refreshů za sekundu, to jsou weby s návštěvností miliónů lidí denně, jako například seznam, google atd... a podobný web jsem nikdy nerealizoval:) je to spíš můj odhad, že tam se používá kód více šitý na míru, pokud tu o tom někdo víte více, opravte mě. Ale hlavně jsem chtěl zdůraznit, že co se týče použití je opravdu jednoduchý.
|
||
dRaGen Profil |
#11 · Zasláno: 7. 2. 2009, 19:17:59
Aha to sme si akorát nerozumněli :) zmátlo mě to číslo ... google má v řádech milionech dotazů za sekundu ...
|
||
AM_ Profil |
#12 · Zasláno: 7. 2. 2009, 19:53:17
dRaGen
ok:) seznam má okolo 2mil. návštěv denně, tj asi 100 unikátních návštěv za sekundu z čehož soudím několik 1000 refreshů za sekundu. google má pochopiteně mnohem mnohem víc :) |
||
panhuhu Profil |
#13 · Zasláno: 8. 2. 2009, 00:28:56 · Upravil/a: panhuhu
Smarty umi cachovat obsah, tim serveru znacne odlehci. Samozrejme do urcite urovne. Seznam.cz pouziva svuj vlastni sablonovaci system Teng.
|
||
Časová prodleva: 16 let
|
0