Autor Zpráva
crooner
Profil *
Dobrý den, začínám s php. Projíždím si kódy a zjištuji co dělají. Ale tomuhle vůbec nerozumím mohl by mi to prosím někdo vysvětlit? co znamená když je tam jedna tečka nebo dvě atd...
if($file!="."&&$file!=".."&&!is_dir($file)&&$file!=$nahled) //preohledáme složku...

zde je definice $file
while (false!==($file = readdir($vypis))) //načtou se soubory

proměnná $vypis otevírá složku
děkuji předem za ochotu
Taps
Profil
crooner
tečky symbolizují úrovně dalších složek
reduxcz
Profil *
jedna tecka . - aktualni adresar
dve tecky .. -predchozi adresar v stromove strukture

Mimochodem promenna $vypis otevira slozku..?
Kdes na takovou blbost dosel?
Promenna $vypis pouze obsahuje nazev slozky.
Tu slozku otevira/cte funkce readdir() kde $vypis je pouze skutecny parametr/hodnota teto funkce.
AM_
Profil
Dám ti jednu radu, programování je sice možné se naučit čtením kódů, ale potrvá to dlouho a spoustu věcí se naučíš špatně, buď je jinak pochopíš, nebo je špatně dělal už ten, co ten kód psal. Přečti si nejdříve nějaký online seriál o PHP nebo si kup knížku, pokud to s programováním myslíš vážně.
crooner
Profil *
seriály jsem četl, teď se snažím vyčíst to co potřebuji, pro tvorbu obsáhlejší galerie.
na tu blbost jsem přišel zde: $vypis = opendir($slozka); //otevře složku
bohyn
Profil
crooner
Ano toto otevre slozku:
$vypis = opendir($slozka); //otevře složku

$vypis pak obsahuje identifikator (handle) otvreneho adresare

readdir($vypis)
vrati dalsi soubor v adresari nebo false pokud zadny dalsi neni. Jako parametr se dava vyse zmineny handle.
crooner
Profil *
Děkuji za rady, ale nemohli by jste mi prosím ještě jednou napsat co dělá tento řádek?
if($file!="."&&$file!=".."&&!is_dir($file)&&$file!=$nahled) //preohledáme složku...
myslím slovy vysvětlit vůbec tam nechápu ty negace
AM_
Profil
ověřuje, jestli je file adresář (!is_dir($file)), jestli neoznačuje aktuální adresář nebo adresář o úroveň výš, kde uživatel nemá co dělat (file != (.).), a $file != $nahled nevím co kontroluje, evidentně něco jako jestli zvolený adresář není adresář s náhledy.
crooner
Profil *
Bože:), ta syntaxe je hroznej guláš, uvozovky sem uvozovky tam, ale kdy kde co použít, nevim. Pak bych měl ještě jeden dotaz ohledně tohoto řádku
if (file_exists($slozka.$nahled.'/'.$file)) , kde pro změnu nevím proč je tam lomítko v uvozovkách a co tam dělá proměnná file
zde je celý zdroják:
http://firstpage.profitux.cz/?page=galerry
AM_
Profil
ověřuje, zda v nějaké složce $slozka podsložce $nahled existuje soubor $file, přičemž '/' je oddělovač adresářů/souborů, v uvozovkách je proto, že je to řetězcová konstanta.
crooner
Profil *
jsem v tom uplne vedle:(, jak prosim Vás udělam, abych měl např jen tři náhledy v řádku? v tomto kódu...

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

<html>
<head>
<title></title>
<style>
.zobraz {
visibility: hidden;
position: absolute;
z-index: 2;
background-color: #dcdcdc;
padding: 4px;
border: 1px solid;
}
</style>
</head>

<body>
<h2>Výpis souboru z adresáre</h2>
<?
$slozka = "./obrazky/"; //zvolíme složku ze které chceme vypsat soubory
$nahled = "nahledy"; //název složky pro miniatury
$vypis = opendir($slozka); //otevre složku
$celkem = '0'; //zacátek poctu fotek
while (false!==($file = readdir($vypis))) //nactou se soubory
{
if($file!="."&&$file!=".."&&!is_dir($file)&&$file!=$nahled) //preohledáme složku...
{
$celkem++; //...sectem pocet fotek...

if (file_exists($slozka.$nahled.'/'.$file))
{ //pokud existuje náhled tak ho zobrazíme...
echo "<a href=\"#\" onmouseover=\"document.getElementById('".$file."').style.visibility='visible'\" onmouseout=\"document.getElementById('".$file."').style.visibility='hidden'\"><img src=\"obrazky/nahledy/".$file."\" alt=\"".$file."\"></a><div class=\"zobraz\" id=\"".$file."\"><img src=\"obrazky/".$file."\" alt=\"".$file."\" /></div>\n";
}//pokud neexistuje tak ho vytvoríme...
else echo "<a href=\"#\" onmouseover=\"document.getElementById('".$file."').style.visibility='visible'\" onmouseout=\"document.getElementById('".$file."').style.visibility='hidden'\"><img src=\"thumb.php?nazev=".$file."\" alt=\"".$file."\"></a><div class=\"zobraz\" id=\"".$file."\"><img src=\"obrazky/".$file."\" alt=\"".$file."\" /></div>\n";
}
} echo '<br>Celkem fotek v galerii: '.$celkem; // vypíšeme pocet fotek v halerii...
closedir($vypis); //zavreme složku
?>
</body>
</html>
crooner
Profil *
už jsem na to přišel:)
reduxcz
Profil *
kod davej do pre a /pre tagu...takto to nikdo cist nebude
crooner
Profil *
trošku jsem s tim pohnul a mam tu hned jiny problem, potřebuji aby se mi všechny fotografie v galerii otevírali lightboxem, u html souboru neni problem, ale zde u php mi to nefunguje:(
v hlavičce link na lightbox mám.
toto mi zobrazuje nahledy
echo "<a href=\"".$slozka.$file."\" rel=\"lightbox\" title=\"\"><img src=\"obrazky/nahledy/".$file."\" alt=\"".$file."\"></a><div class=\"zobraz\" id=\"".$file."\"><img src=\"obrazky/".$file."\" alt=\"".$file."\" /></div>";
reduxcz
Profil *
musis tam naincludovat ten js script na lightbox ne? I css styl jestli u toho je... Je to v hlavicce (x)html
crooner
Profil *
prosim vás, nemáte někdo tušení proč mi galerie nezobrazuje obrázky větší 2MB?
crooner
Profil *
tak jsem někde našel, že je to podle hostingu. samozřejmě mám hned jiný problém:). nikde nemohu najít jak v galerii udělat aby se zobrazovalo např. jen 5 fotek a dalších 5 bylo na další straně a dalších 5 na další...
nemáte s tím někdo zkušenost? mám staženou jednu galerii, která to umožňuje, jenže je na tolik obsáhlá, že nemam šanci to z ní vyčíst.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: