Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
negr Profil |
#1 · Zasláno: 21. 5. 2009, 17:39:53 · Upravil/a: negr
Dobrý den, vím že už to tu bylo a né jednou ale bohužel mi to podle těch vaších návodu nejde :(
Takže ať to upřesním chtěl bych aby když kliknu v menu na položku třeba Služby tak mám připravený na pozadí obrázek a chtěl bych aby teda po kliknutí tam zůstal jako a:active ale nejde mi to :( menu: <ul id="menu"> <li><a id="menu_active" href="?page=uvod">Úvodní stránka</a></li> <li><a id="menu_active" href="?page=sluzby">Služby</a></li> <li><a id="menu_active" href="?page=reference">Reference</a></li> <li><a id="menu_active" href="?page=kontakty">Kontakty</a></li> <li><a id="menu_active" href="?page=objednavky">Objednávky</a></li> </ul> CSS: #menu li { display: inline; float:left; color: #FFFFFF; border-color:#FFFFFF; } #menu li a { display:block; background:url(obrazy/tlacitko_normal.jpg); background-color:#000000; height:20px; width:91px; line-height:24px; text-align:center; text-decoration:none; color:#FFFFFF; } #menu li a:hover { background:url(obrazy/tlacitko_hover.jpg); color:#FFFFFF; } #menu_active { background:url(obrazy/tlacitko_hover.jpg); color:#FFFFFF; } normálně menu mi jde i hover ale to active mi nejde a nevím proč zkoušel jsem všechno #menu a:active atd a nic :( Poradíte pls? Omlouvám se mělo to být spíše v sekci CSS ale ja nějak neuvažoval tak pardon |
||
Miloš Profil |
#2 · Zasláno: 21. 5. 2009, 17:49:29
1) <a id="menu_active" tam máš několikrát, ale na jedné stránce smí být jen jeden prvek s unikátním ID.
2) a:active není odkaz na „aktivní“ (aktuální) stránku (HTML ani CSS enmohou zjistit, která stránka to je). a:active je libovolný odkaz, na který je právě klikáno myší (podobně jako a:hover odkaz, nad kterým se myší přejíždí). Nerozumím přesně, na co se ptáš. Tohle pomůže? (bod „K“) |
||
negr Profil |
#3 · Zasláno: 21. 5. 2009, 18:17:06 · Upravil/a: negr
prostě chci ať se mi nezmění aktivní tlačítko zpět do původního stavu...změnil jsem kod a furt nic, jak mám v css u a:active background:#565F02 tak se mi to tak nezměni po kliknutí na tlačítko. Chci ať tak zůstane když je aktivní ta stránka přes to tlačítko.
<div id="menu"> <ul> <li><a href="?page=uvod">Úvodní stránka</a></li> <li><a href="?page=sluzby">Služby</a></li> <li><a href="?page=reference">Reference</a></li> <li><a href="?page=kontakty">Kontakty</a></li> <li><a href="?page=objednavky">Objednávky</a></li> </ul> #menu, #menu * { margin: 0; padding: 0; font-size: 12px; font-weight: bold; } #menu ul { margin: 0; padding: 0; } #menu li { display: inline; float:left; color: #FFFFFF; border-color:#FFFFFF; } #menu a { display:block; background:url(obrazy/tlacitko_normal.jpg); background-color:#000000; height:20px; width:91px; line-height:24px; text-align:center; text-decoration:none; color:#FFFFFF; } #menu a:hover, #menu a:focus { background:url(obrazy/tlacitko_hover.jpg); color:#FFFFFF; } #menu a:active { background:#565F02; color:#FFFFFF; } |
||
Miloš Profil |
#4 · Zasláno: 21. 5. 2009, 18:24:34
jak mám v css u a:active background:#565F02 tak se mi to tak nezměni po kliknutí na tlačítko.“
Po kliknutí už není active. :active je jenom ten kratičký stav, jen ten okamžik, když zrovna klikáš. Jakmile přestaneš klikat (doklikneš), odkaz přestává být :active. |
||
negr Profil |
#5 · Zasláno: 21. 5. 2009, 18:27:08
a jak teda udělám ať mi zůstane změněné na tu barvu když kliknu na tlačítko? A pak když kliknu na druhé ať tamto se vráti a je zas to nové pod tou barvou? ale nemyslím visited
|
||
Miloš Profil |
#6 · Zasláno: 21. 5. 2009, 18:34:35
Na té konkrétní stránce dáš tomu jednomu konkrétnímu odkazu ID – například id="menu_active" – jak jsi to měl v prvním příkladu.
Tu třídu musíš dát ale jen tomu jednomu odkazu, který patří k té konkrétní stránce. No a jak se to má chovat pak nadefinuješ v CSS. U statických stránek musíš to ID vepsat unikátně jednomu odkazu ručně, u stránek generovaných PHP viz můj výše uvedený odkaz. |
||
Radek9 Profil |
#7 · Zasláno: 21. 5. 2009, 18:40:53
|
||
negr Profil |
#8 · Zasláno: 21. 5. 2009, 18:41:41
to prostě nejde :( tady máš odkaz a třeba bys mi mohl nějak poradit Odkaz
já už nevím jak na to...mam to id napsat k <li> nebo do <a>? |
||
Miloš Profil |
#9 · Zasláno: 21. 5. 2009, 18:51:32 · Upravil/a: Miloš
Jestliže maš class="activni" pro <li>, pak to můžeš napsat takhle:
#menu a:hover, #menu a:focus, #menu .activni a {background:url(tlacitko_hover.jpg); color:#FFFFFF;} a naopak můžeš smazat tohle: .activni {background:url(tlacitko_hover.jpg); color:#FFFFFF;} |
||
negr Profil |
#10 · Zasláno: 21. 5. 2009, 19:06:42
no jo ale ja mam jen jedno menu a obsah tam includuju :)
takže už to jde ale když pak kliknu třeba na služby tak je Úvodní stránka pořád stejná :) a služby zase normálně..(když jse mto přiřadil k <li> jednomu odkazu) |
||
Miloš Profil |
#11 · Zasláno: 21. 5. 2009, 19:10:27
Jestliže menu includuješ, musíš tu třídu předat v proměnné.
Jak na to – viz odkaz, o kterém jsem tu už dvakrát psal. http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=2&topic=65234#13 – od bodu K |
||
negr Profil |
#12 · Zasláno: 21. 5. 2009, 19:14:15
právě že neincluduju obsah includuju menu mam stávajíci
|
||
negr Profil |
#13 · Zasláno: 21. 5. 2009, 19:22:26
hehe už jsem si to ošéfoval :) Tak díky za rady a čas :)
|
||
blaaablaaa Profil |
#14 · Zasláno: 22. 5. 2009, 08:42:52
trosku OT, ale:
"Profesionalni koder & programator", jak se oznacujes, by takove zakladni veci mel umet ;) |
||
Časová prodleva: 15 let
|
0