Autor Zpráva
slovakCZ
Profil
Dobry den, chtel jsem se zeptat, jak vyresit vypisovani clanku tak, aby se na strance jako prvni zobrazovaly nejnovejsi clanky a niz by byly clanky pridane pozdeji... nejspise se to asi resi pres cas (datum), pri vkladani clanku se do DB ulozi i datum a pri vypisu se seradi dle datumu, ale nevim si s tim rady, nevim jak zni funkce na zobrazeni datumu.. muzete mi s tim prosim nekdo pomoci?

jiz jsme si vytvoril soubory pridej-novinku.php a zobraz-novinky.php...

pridej novinku ma tento tvar:
formular pro vlozeni hodnot pro nvinky (nadpis, kratky pospis, cely text, autor)

 $VlozData=mysql_query("INSERT INTO sr_novinky (nadpis,popis_novinky,text_novinky,hit,autor) VALUES ('$nadpis', '$popis_novinky', '$text_novinky', '1', '$autor')") or die (mysql_error());


vypis novinek mam takto:
$query = MySQL_Query("SELECT * FROM `sr_novinky` ORDER BY id") or die (mysql_error());
				
			while($Vysledek = mysql_fetch_array($query)){
				
				echo "
							<td>ID:".$Vysledek['id']."</td><br>
							<td>nadpis novinky:".$Vysledek['nadpis']."</td><br>
							<td>popis: ".$Vysledek['popis_novinky']."</td><br>
							<td>hit: ".$Vysledek['hit']."</td><br>
							<td>autor: ".$Vysledek['autor']."</td><br>
							<td><a href=index.php?page=cteni-novinek&novinka-cislo=".$Vysledek['id'].">cist cele</a></td><br>
						</tr>
						";


pomuze mi tedy nekdo s vypisem podle nejnovejsi novinky (nejjednoduzsi reseni by asi bylo vypisovat novinky dle nejvyssiho ID, ovsem s tim si take nevim rady. Je tedy jednoduzsi ukladat datum a cas a dle neho to radit (ovsem umi pote PHP rozpoznat jestli byl odriv ulozeno datum "13:15 Jan 15 2009" nebo "15:00 Feb 16 2009"). V jakem formatu kdyztak ukladat datum aby vse fungovalo jak ma?

ps. na HTML kod zas tak nehledte, nejdriv se snazim o zprovozneni stranky, pak az buud ladit zbytek
Alphard
Profil
řazení v tom dotazu již máte, jestli chcete sestupně, pridejte desc
SELECT * FROM `sr_novinky` ORDER BY id desc

analogicky pro datum
SELECT * FROM `sr_novinky` ORDER BY datum desc


nejvhodnější formát pro ukládání času je datetime (je to přímo datový typ sloupce, jako varchar apod.)
slovakCZ
Profil
dekuji za info, cas v DB nepotrebuju, takze razeni ID mi staci.. za cas take dekuji, jdu si o tom zjistit vice

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: