Autor Zpráva
Fergi
Profil
Ahoj
snazim se naucit a hlavne pochopit OOP , vetsinu uz chapu ale mam nejasnost v tomhle:
kdyz najedu nekam na tutorial (root, interval) tak jsou vsechny ukazky udelane jako tridy(class) a v nich jsou funkce...
jenze kdyz si zase stahnu nejaky hotovy kod tak je tam vetsinou pouze funkce a trida malokdy...
tak bych se chtel zeptat: kdy pouzit tridy a kdy rovnou funkce??
nikde jsem se tohle nedocetl a prijde mi to celkem dulezity...
dekuji za kazdou odpoved
Fergi
Alphard
Profil
Nestáhl jste si náhodou nějaký neobjektový hotový kód?
Jde-li o OOP aplikaci, tak je každá funkce součástí nějaké třídy a mluvíme o nich jako o metodách.
Majkl578
Profil
Fergi
chces se naucit oop? tak to zkus se zamerit na framework Nette, je psan plne objektove, je rychly a velice efektivni. prvne to ale chce umet teorii jak oop funguje, to ano. mozna by nebylo zle prvne mrknout na databazovou knihovnu dibi, ta je od stejneho vyvojare (David Grudl), ale je jednodussi na pochopeni. :)
Lopata
Profil
Přesně! Také Nette doporučuji, již ze své podstaty Tě nutí psát čistě objektově. Například na zdrojak.root.cz vychází seriál o nette, který počíná Tímto dílem a ze kterého se vše dá snadno naučit.
Majkl578
Já vim, že Ti pan Grudl platí hodně málo a že tu reklamu rád flákáš, ale ještě jsi nezmínil Texy!,LaTrine,PHP Fashion,Davidův Twitter a samozřejmě DGX!!! :-D :-D :-D
Majkl578
Profil
Lopata
OT si nech nekam jinam. nejsem placen za reklamu, propaguji to, o cem si myslim, ze je kvalitni.
Mastodont
Profil
Pokud někdo s objekty začíná, tak mu nemáte doporučovat žádný framework.
Jan Tvrdík
Profil
Lopata:
Nette doporučuji, již ze své podstaty Tě nutí psát čistě objektově
Přestože sám v Nette programuji, je nesmyslné tvrdit, že mě nutí psát čistě objektově. Čistost mého objektového návrhu je dána mými zkušenostmi a schopnostmi.
Pokud nebudeš chápat principy OOP, tak tě žádný framework nezachrání.
Fergi
Profil
ja principy chapu , jen mi neni jasny proc nekdo programuje bez trid a nekdo s ... a kdy mam ja pouzit tridy a kdy jen funkce...? jinak diky za tak rychly odpovedi :)
ps: nette jsem zkousel jiz drive jen mi to prijde trosku slozity... zkusim mrknout na dokumentaci :)
Mastodont
Profil
Odpověď je velmi jednoduchá - třídy použij tam, kde se uplatní výhody objektů (zapouzdřenost, dědičnost, kompozice).
suky
Profil
Fergi
ja principy chapu , jen mi neni jasny proc nekdo programuje bez trid a nekdo s ...
Kdybys chapal principy, tak nemas takove banalni dotazy. Z tveho dotazu usuzuji, ze jsi v OOP uplny zacatecnik a proto bych te rad odkazal na knihu, ktera z obecne roviny popisuje OOP.
Fergi
Profil
suky
Kdybys chapal principy, tak nemas takove banalni dotazy. Z tveho dotazu usuzuji, ze jsi v OOP uplny zacatecnik a proto bych te rad odkazal na knihu, ktera z obecne roviny popisuje OOP.
jsem v oop zacatecnik, za knihu diky neco takoveho jsem hledal :)
Mastodont
diky ;)
blizz_boz
Profil
Fergi
no ak chces pochopit OOP tak si vyber nejaky vhodnejsi jazyk ako PHP napr C#, Object Pascal, Smalltalk alebo Javu.
NoName
Profil *
Object Pascal? Jako Delphi? To snad radsi ani ne... To uz je OOP IMHO lepsi v tom PHP...

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: